Как да разберем, дали сме бременни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за бременни
Как да разберем, дали сме бременни
121611

И така, изключителният оргазъм вече се е състоял, и то не напразно! От гледна точка на природата, разбира се, но от този момент ще трябва да се съобразяваш с нея!

Има няколко начина да се изясни ситуацията. Стопроцентова гаранция обаче не дава нито една методика и окончателното заключение ще трябва да оставиш на лекарите. През първите 10-12 дни на закъснението може да се опиташ сама да си отговориш на въпроса бременна ли си.

Първи начин. Най-простото средство е медицинският тест. Той е лесен за използване и достатъчно достоверен. Как се прави това? Независимо от външните различия на тестовете в основата им лежи една и съща химическа реакция към специфичния хормон със сложното наименование хорионически гонадотропин, който се произвежда само в организма на бременната жена. Самият той и продуктите от разпада му се отделят с урината. С тях влиза във взаимодействие химическият реактив, с който е пропита ивицата на теста. За изследването е необходима само сутрешна урина - така резултатът е по-достоверен, защото след нощта концентрацията на хормона силно се повишава. Така е по-висока вероятността реактивът да открие наличието на хормони.

Втори начин. Ако менструацията не е започнала в очакваното денонощие, от следващия ден започни да измерваш т.нар. базална температура - в ануса. Обикновен медицински термометър се вкарва на 2 см в ануса веднага след събуждането. Това е важно – не бива да ставаш от леглото, защото температурата няма да е същата. Термометърът трябва да ти е под ръка, затова си го приготви от вечерта. След 5-7 минути извади термометъра и задължително си запиши показанията му. Ако през всичките 10 следващи дни тя е по-висока от 37 градуса, значи си бременна.

Какво става вътре

Веднага след оргазма към матката се устремяват всички сперматозоиди, успели да се вмъкнат в шийката й за краткото време, през което тя е била открехната. Те енергично помахват с опашчици и се движат в яйцепровода, където към тях съвсем бавно ресничките на епитела избутват огромната (в сравнение със сперматозоидите) „тумбеста” яйцеклетка. Щом един от тях проникне в нея, около яйцеклетката моментално се образува “обвивка на оплождането”, която е непристъпна за останалите суетящи се наоколо сперматозоиди – който не е успял, е закъснял. 23 женски хромозоми и 23 мъжки образуват пълния набор от 46 “парченца”, иначе новият човек няма да се получи.

Нещата се развиват за часове

В края на първото денонощие след тези вълнуващи събития започва първият период от развитието на ембриона – деленето! Клетките започват да се делят така, че след няколко денонощия заприличват по форма на плода на малината. Всичко това се извършва в яйцепровода. Вече никой заникъде не бърза, не се движи, не се блъска. Обогатената с мъжко начало яйцеклетка 3-4 денонощия мирно набъбва, почти без да мърда, и много бавно се придвижва към края на тръбата.

“Малинката” вече иска да яде и се храни със запазите от жълтък в яйцеклетката. След 96 часа (нещата се развиват наистина по часовник!) “малинката” образува вдлъбнатина в самата себе си, нещо като празно място. На научен език това се нарича “бластула” – кълбовиден еднослоен зародиш с кухина отвътре, който още пет денонощия бавно ще “пълзи” към матката. 2% от бластулите постъпват неправилно - прикрепват се към стените на яйцевпровода. Това се случва, защото не успяват да се промъкнат в срасналата след инфекция тръба. Налице е т. нар. извънматочна бременност. И тестът, и температурата в един глас ще твърдят, че си бременна, а вътре нещо не е наред. Затова през първите месеци на бременността медицинското наблюдение е задължително.
 

Още от "Съвети за бременни"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft