Как да си помогнем сами при сърдечен пристъп

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да си помогнем сами при сърдечен пристъп
76161

Ако ви “схване” сърцето, но наоколо няма никой, за да ви помогне и не можете да стигнете нито до лекарствата, нито до телефона, тогава се налага да се справите съвсем сами. Ситуациите са различни, но вие не трябва да се паникьосвате и да губите време.
Да допуснем, че сте имали конфликт в работата. След това се качвате на колата и на безлюден път изведнъж усещате силна болка в гърдите. Най-близката болница е на 5 км... Най-добре е веднага да спрете колата - много често катастрофите се случват заради сърдечен пристъп.

Или друг вариант. Вие сте на разходка в гората или извън града, редом няма никой, а вие не носите лекарствата със себе си. Дори и да не виждате наоколо никого, извикайте. Може някой да чуе и да ви се притече на помощ.

Трети вариант. Вие сте сами у дома и пак не сте в състояние да помръднете от мястото си.

Съседите едва ли ще чуят, че викате за помощ. Дори и да извикате “Бърза помощ”, тя няма как да дойде в близките 2-3 минути. И все пак, по възможност се обадете в Спешното.

При сърдечен пристъп човек бързо отслабва и има вероятност в следващите 10 секунди да загуби съзнание. В такива случаи се налага спешно да му се направи изкуствено дишане. Но ако няма друг човек?

КРАЙНА МЯРКА, В ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ СЛУЧАИ: ЗАПОЧНЕТЕ ДА КАШЛЯТЕ И ДИШАТЕ ДЪЛБОКО...

Започнете да кашляте. Да, точно така, при това по-силно. Преди покашляне всеки път вдишвайте дълбоко. Кашляйте дълбоко, с “гръдния кош”, опитайте да изкарвате храчки както при белодробни заболявания. На всеки 2 секунди редувайте вдишване и кашлица. Правете това, докато дойде помощ или сърцето ви започне да бие по-равно.

Ще ви обясним как действа това - с дълбоките вдишвания в белите дробове попада кислород, а кашлицата стяга сърдечния мускул и заставя кръвта по-добре да циркулира. Това помага на сърцето да възстанови нормалния си ритъм. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft