Кой е по-умен-Мъжът, или жената?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Кой е по-умен-Мъжът, или жената?
1171

Кой мислите, че е по-умен? Експертите помагат да се реши този спор.

Жените по-добри ли са във вършенето на няколко неща едновременно? Но не толкова добри в четеното на карта?

Няма съмнение, че има различия в начина на мислене при мъжете и жените. Тук ще разгледаме някои от тези различия и ще обсъдим теориите, които ги подкрепят. Добре е да започнем с мозъка.

Човешкият мозък съдържа около 10 000 – 15 000 милиона нервни клетки, наречени неврони и 1 милион милиарда синапси (връзките между нервните клетки). Но начина, по който мозъкът функционира все още е медицинска загадка за експертите. Затова не може да кажем със сигурност до колко физическите разлики между мозъците на хората влияят на тяхното поведение.

Мозъкът – къде жените се различават от мъжете

Жените имат малко по-малки мозъци от мъжете (тежат с около 100 гр по-малко), но както знаем размерът не е всичко. Слоновете, например, имат много по-големи мозъци отколкото хората, но никой не вярва, че са по-интелигентни. Въпреки, че мозъците на жените са по-малки от тези на мъжете, те имат много сходно съотношение на тегло на мозъка спрямо телесното тегло.

Също така, жените имат 4% по-малко мозъчни клетки, отколкото мъжете, но това не означава, че използват по-малко! Има и други разлики между мъжете и жените.

Фронталния лоб на мозъка играе важна роля при вземането на решения, планирането на бъдещите действия и говора. Жените имат много повече клетки там, отколкото мъжете.

Полукълбата

Смята се, че тези две половини на мозъка функционират по различен начин. Лявото полукълбо помага за аналитичното мислене, а дясното ни помага да виждаме нещата по-цялостно, включващо оценяване на решения и емоции. При мъжете по-често доминира лявото полукълбо, докато жените използват и двете полукълба по-равномерно.

Мазолестото тяло прехвърля информацията между двете половини на мозъка. Жените имат по-голямо мазолесто тяло от мъжете, което може да обясни факта, че жените имат по-добри резултати на изпити свързани със свободно мислене и реч.

Лимбичната система, която отговаря за емоциите, като цяло е по-голяма при жените. Като включим и по-голямата възможност на женския мозък за прехвърляне на информация между двете полукълба, можем да обясним по-голямата женска емоционалност. По-голямата лимбичната система също може да означава, че жените изпитват негативните емоции по-остро и имат по-голяма склонност към депресия.

Сивото и бялото вещество

Обработката на информацията става в сивото вещество, а бялото вещество свързва различните части на мозъка ни, което ни дава възможност да извършваме различни задачи. Жените имат повече бяло вещество, отколкото мъжете, докато мъжете имат повече сиво.

Може ли някое от тези различия (или всички) да обясни популярната теория, че жените са по-добри във вършенето на няколко неща едновременно отколкото мъжете?

Хипоталамусът контролира ендокринната система, която произвежда много от хормоните в тялото. Функциите, които рагулира, включват сексуалната функция, съня, количеството вода в организма и температурата на тялото. При мъжете хипоталамуса е около два пъти по-голям и съдържа два пъти повече клетки, отколкото при жените.

Измерване на интелигентността

Въпреки физическите различия между мъжкия и женския мозък, изглежда има малка (ако изобщо има такава) разлика между тях по отношение на интелигентността като цяло. Средният коефицент на интелигентност при мъжете и при жените е сходен, но това не ознава, че всички сме еднакви. В действителност, много повече мъже, отколкото жени получават или много високи или много ниски резултати.

Това означава, че вероятно има повече по-умни мъже отколкото по-умни жени, но вероятно има и повече не толкова уми мъже, отколкото жени.

Друг проблем е, че докато резултатите ни показват осреднено способностите на мъжете и жените, те не могат да ни покажат колко добре се справя всеки индивидуално. Освен това тестовете за интелигентност не измерват точно.

Като цяло, изледванията показват, че мъжете са се справят по-добре от жените на зритрелно-пространствени тестове. Те са по-добри в разбирането на нещата, които виждат и тяхото поставяне в контекст – например, начина по-който двигателя на колата е сглобен. Освен това обичайно мъжете са по-добри при тестове, включващи математика. Жените са по-добри в тестове, които включват език и думи, както и във вербалното изразяване. Те са по добри и в някои тестове за памет.

Все повече се вярва, че броят на мъжете, заемащи високи ръководни академични постове, значително превъзхожда жените поради институционализираната дискриминация. Сега, след като това се признава, все повече жени заемат по-виски постове. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft