До какво може да доведе анемията

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
До какво може да доведе анемията
2840

Анемията е състояние , при което броят на червените кръвни клетки, или хемоглобинът, намалява. Причините за появата на това състояние са много. Всяко заболяване, всяка инфекция или кръвоизлив, които атакуват червените кръвни клетки, могат да доведат до анемия. Нормалният живот на червените кръвни клетки, които се образуват в костния мозък, обикновено е около 120 дни. Всяко преждевременно загиване на голяма част от тези клетки е в основата на всяка анемия. Засега медицината е потвърдила повече от 400 вида анемии, които са разделени на три групи:

- анемия, причинена от загуба на кръв ;
- анемия, причинена от намалено или дефектно производство на червени кръвни клетки ;
- анемия, причинена от разрушаване на червените кръвни клетки.

Както вече казахме, причините за възникване на анемията са различни. Най-често срещаната от тях е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Кръв се губи още при разширени вени на хранопровода, при аборт, при раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. следкръвоизливна анемия.

Когато не е тежка, тя не е опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бързо се възстановява. При обилна кръвозагуба обаче болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което е сериозна опасност за живота.
В такива случаи се налагат спешни мерки за спиране на кръвотечението и за възстановяване на загубената кръв. Тоест, прави се спешно кръвопреливане. Ако тази спешна намеса се пропусне по една или друга причина, състоянието на пациента може да стане неспасяемо. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft