За какво е полезна билката чувен

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
За какво е полезна билката чувен
54954

Чувенът /Chenopodium bonus-henricus L./ е многогодишно тревисто растение , което расте из тревисти места в планините. Често може да се види край храсталаци, в необработени ниви и пасища.

Разпространено е в цялата страна от 800 до 2000 метра надморска височина. Среща се и цяла Европа, без югозападните и някои от югоизточните части. В нашата страна чувенът има и други наименования – див спанак, дива лобода, влашки спанак.

Чувенът има дебел многоглав корен, високо от 20 до 80 см стебло, което е изправено и просто. В редки случаи стеблото е пирамидално разклонено още от основата. Листата са последователни, едри и с тревисто-зелен цвят. Могат да имат копиевидно-стреловидни до триъгълна форма. Цветовете на чувена са многобройни и зеленикави, събрани в метлически съцветия по върховете на стеблата. Плодът представлява сплескано орехче, а семето е сферично и лъскаво. Чувенът цъфти през май-август.

Състав на чувен

Корените на чувен съдържат гликозиди, сапонини, флавоноиди, смоли, слузни вещества. Сапонивото вещество, съдържащо се в чувена се казва хеноподин. Флавоноидите са около 10%. В растението има още хистамин, кафеена и ферулова киселина.

Събиране и съхранение на чувен

Използваемата част на растението са неговите корени. Те се вадят много рано пролет – март месец или в през есента. След узряването на семената през август-октомври, корените се почистват и се измиват.

По-дебелите се цепват надлъж, на парчета до 10 см. Изсушават се на сянка. Правилно изсушените корени трябва да имат тъмносив цвят, характерен мирис и стипчиво-блудкав вкус. Чувенът може да се закупи от билкови магазини, цената му е около лев.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft