За какво е полезен червен кантарион

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
За какво е полезен червен кантарион
50543

Билката има апетитовъзбуждащо действие , тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Приписва й се и газогонно действие . В миналото е използвана за лечение на маларията, тъй като може да понижи температурата при трескави състояния. Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

Прилага се при безапетитие , възпаление на стомаха с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет.

Външно се прилага при бавно заздравяващи рани.

В научната медицина се използва спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) в различни комбинации с други горчиви съставки.

Червен кантарион - Описание:

Тревисто двегодишно растение с изправено, разклонено в горната си част стъбло. Стъблените листа са срещуположни, елипсовидни, целокрайни, а приосновните образуват розетка от обратно яйцевидни, стеснени към основата си листа. Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица. Тичинките са 5. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември.
Червен кантарион - Използвани части:

 

От надземната част на растението се приготвя запарка (1 чаена лъжичка от билката на 200 см3 гореща вода), която се изпива на три пъти, 1/2 час преди ядене. Може да се направи и извлек с вино, като 60 г билка се накисва в 1 л вино за 8 дни, след което се прецежда и се държи на хладно. Пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване . Запарката от дрогата се прилага и външно за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин.

Червен кантарион - Лечебни съставки:

Растението съдържа горчивите вещества генциопикрозид - секоиридоиден гликозид, еритроцентаурин и до 1% алкалоиди, главният от които е генцианин, производно на пиридина. Доказано е наличието на флавоноидни вещества, аскорбинова и олеанолова киселина .

Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Билки и билколечение
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft