Любимата зимна салата, киселото зеле , може да ви докара главоболие, ако не спазвате всички стъпки при приготвянето ѝ.
Когато слагат кисело зеле, много хора мислят за вида зеле, каква сол ще използват, както и за прецеждането и претакането, така че някои други важни неща се губят във всички тези мисли.
Именно те са тези, които могат да доведат до разваляне на зелето, преди дори да се е мариновало.
Ако на повърхността се образува бял налеп , много хора си мислят, че трябва да го изхвърлят, но всъщност е достатъчно да я „пресечете“ с калиев метабисулфит (консервант, използван широко в хранително-вкусовата промишленост), да съберете белия налеп и да продължите да го използвате без никакви проблеми.

Снимка: YouTube
Бидони или контейнери, които не са достатъчно чисти
Зелето обикновено се разваля, защото съдът, в който е поставено, не е достатъчно чист. Преди да се подреди зелето, е необходимо старателно да се измие бъчвата или друг съд, в който е поставено зелето.
Светлина и температура

Снимка: YouTube
Зелето понася най-добре студа и трябва да се уверите, че бидонът стои на температура от 0 до 5 градуса. Ако е по-топло, то вкисва твърде бързо, презрява, омеква. Ако е по-студено, може да замръзне и да се разпадне по-късно. Затова мазето, килерът или хладната тераса са идеалните места за киселото зеле, но само ако температурата никога не пада под нулата. Също така, предпочита по-тъмно място, отколкото място с повече светлина. Място, където има слънце, определено не е добър избор.
Течност
Количеството вода винаги трябва да е достатъчно, т.е. да покрива цялото зеле. Ако е без вода, то започва да гние и това веднага създава проблеми, които в крайна сметка могат да доведат до пълно гниене.

Снимка: YouTube
Когато тези три правила се спазват, зелето може да "оцелее" при всякакви условия: зиме, лете и да присъства на празничните неделни обяди. И вие сте спокойни, защото знаете, че бидончето няма да ви предаде, когато имате най-голяма нужда от него.














