 
                
            1 кг. фини кори за баница 
1 пакетче масло или маргарин 
1 пакетче ванилова захар 
250 гр. бисквити 
500 гр. орехи (200 гр нарязани и 300 гр. счукани) 
кората от 1 лимон 
200 гр. шоколад за готвене 
пресни или замразени вишни 
За сиропа: 
1 лимон 
1 пакетче ванилова захар 
1200 гр. захар 
1250 мл вода
 
Баклавата е един от най-старите известни турски десерти. Неговата популярност нараства по времето на султан Мехмед (15-ти век) от Османската империя. Оттогава, та чак и до днес баклавата се смята за най-вкусният и най-обичан десерт в Турция и на Балканите.
Най-напред смесете орехите в купа заедно с настърганата кора от лимона, смлените бисквити и ванилията. Намажете с масло тавата, в която ще печете и започнете да редите в нея корите, като мажете всяка с малко разтопено масло или маргарин и покривате с малко от плънката, малко от настъргания шоколад и няколко вишни (ако са замразени, предварително ги размразете и отцедете). Продължете до изчерпване на количествата, като завършите с лист кори. Настържете останалото масло/маргарин равномерно върху цялата баклава. Печете в загрята фурна при температура от 150 - 200 градуса (в зависимост от фурната), докато добре се зачерви. 
Пригответе сиропа: сложете водата и захарта в купа на умерен огън, така че захарта да се разтопи напълно, след което оставете сиропа да поври малко. С половината от сиропа залейте студената баклава, а другата половина върнете на котлона и оставете да поври на бавен огън, докато сиропът се сгъсти. Щом стане готов, добавете сока от лимон и ванилията. Разбъркайте хубаво и отново залейте баклавата.
 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








