Какво да сложим на Новогодишната трапеза

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Баница с късмети друг вариант
182613

Баница с късмети друг вариант

БАНИЦА С КЪСМЕТИ (мързелива)

Продукти за тестото: 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 2 суп. лъж. оцет, 3-4 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. захар, 1 чаена лъж. сол, брашно (според мен най-добре се точи брашното на Софийския мелничен комбинат тип 500 или екстра).
Продукти за плънката: Разбъркват се: натрошено краве сирене, яйце, 2-3 лъжици кисело мляко, половин чаена лъжичка сода.
От продуктите се замесва меко тесто. Смело може да се ползва миксер - става за минути, бърка се добавяйки брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. За по-малка баница може да се направи и половин доза.
Тестото се оставя в хладилника да почива 1 час.
През това време може да се приготвят късметчетата. Във всеки дом традициите са различни. Ще ви кажа за една, която знам от майка ми, и използваме в моето семейство. Приготвят се късметчета с едно повече от членовете на семейството - то се нарича за къщата, за Новата година. Късметите се наричат предварително. Например: парченце ябълка - любов; монета - късмет, пари; бадемче - успех; орехова ядка - учение; зърна бял боб - труд; клонче от дрян - здраве и т.н. Може да се продължи с фъстък - път или леща - мързел;))
Тестото се премесва с малко брашно и се разделя на 6 части. Всяка от тях ще бъде една кора от баницата. Някъде след втората, третата, наредете късметите, но отбележете до стените на тавичката с клечка за зъби къде сте ги сложили. Като наредите всички кори, ще нарежете предварително баницата на толкова парчета, колкото са късметите, и ще отстраните клечките.
Всяка от 6-те части (ако правите половин доза, може да разделите тестото на 3-4 части) се разточва до размер около 40 см, реже на 12 сектора, но не докрая, в средата остава неразрязана част. Маже се с мазнина - най-добре разтопен маргарин ("Калиакра", да речем), може с масло или дори с олио. Обръщат се всички сектори — два по два срещуположно. После се точи до размера на тавичката. Ако се получи малко по-голяма коричка, тя се надипля, за да се събере. Между корите се ръси мазнина и от плънката. Така се подреждат и 6-те корички. Поръсва се с мазнина. Реже се внимателно между късметите и се пече. Като се извади, се ръсва с малко вода и се покрива с кърпа "да почине".
Добре е вечерята да започне с баницата. Иначе на сит стомах, не е същото, пък и всеки е любопитен какво му носи Новата година. Завърта я най-възрастният член на семейството, като предварително се уговаря къде на трапезата седи Новата година — там е късметът на къщата.

1 2 3
4
5
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft