Този път решихме да прекараме легалната си почивка в Турция. Нашият туристически агент ни предложи хотел в Кемер.
Самият хотел и местоположението му бяха страхотни, но най-голямото ми удоволствие беше първото посещение за закуска - огромни бюфети, буквално преливащи от изобилие. Закуската може да бъде или традиционна, каша и прости ястия, или по-обилна - суши, месо, гарнитури. Вие избирате как да започнете деня си.
Изборът на храна е огромен, но, изненадващо, до края на първата седмица дори такова разнообразие става скучно. Виждам причината в местните подправки - ярки и активни, те скриват естествения вкус на продуктите и правят ястията безлични, подобни едно на друго.
За тези, които обичат да прекарват почивките си на масата, турският супер ол инклузив е много подходящ - за всяко хранене са отделени няколко часа, а между тях са планирани и закуски. През целия ден в хотела работят и други ресторанти, така че ако сте уморени от турската екзотика, сте добре дошли в многобройните заведения с европейска кухня.
По време на почивката си открих нещо интересно – храната е много различна от нашата. Шишчетата изглеждат познати и обикновени, но вкусът е съвсем различен от домашния, много по-лош. Също така не си струва да търсите вкусна наденица в Турция – изглежда красиво във витрината, но в устата ви е кисела, препикантна, вкусът на месото е напълно убит от килограми подправки.
Неочаквано приятно откритие за нас в турската кухня беше оризът. Не знам как го приготвят, но е много вкусен, не е сух и безвкусен, а мек и ярък. Този ориз може да се яде самостоятелно, но ние предпочетохме да го допълним с гулаш.
Не намерихме никакви вкусни плодове и горски плодове на местните сергии. Бях сигурен, че горещият климат ще направи дините, малините и прасковите сочни и сладки, но всъщност те бяха просто безвкусни. Дори не разбираш веднага какво точно ядеш.
Предлага се много пържена храна. Такива ястия не са особено здравословни, но са вкусни. Похвалих и десертите, предлагани в хотела.