Връткава шоколадова торта без печене

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Връткава шоколадова торта без печене
Връткава шоколадова торта без печене
admin
Добавена от: admin
14478
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За слоя с ядки:

1 чаша орехи

2/3 чаша бадеми

2/3 чаша лешници *

1/4 чаша натрошен на парчета тъмен шоколад с добро качество

         * Или други ядки по желание

За соления карамел:

3/4 чаша сметана за готвене, на стайна температура

2/3 чаша захар

2/3 чаша кафява захар

1/3 пакетче масло на стайна температура 

3 супени лъжици вода 

1 супена лъжица сол 

За шоколадовия ганаш:

2 чаши тъмен шоколад с добро качество 

1/2 чаша сметана за готвене 

Първо направете шоколадовия ганаш. Поставете шоколадовите парчета в голяма купа. Загрейте сметаната в малък съд, докато стане толкова гореща, че по краищата на съда да започнат да се образуват мехурчета. Залейте със сметаната шоколада и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи кремообразна смес. Оставете ганаша да се охлади около два часа, а след това разбъркайте с миксер.

Докато ганашът се охлажда, направете карамела. В малка купа с незалепващо дъно поставете бялата захар и водата, и разбъркайте. Сложете на слаб огън и разбърквайте от време на време, докато сместа започне да ври и се получи светъл карамелен цвят. След това дръпнете съда от огъня и бързо добавете сметаната, маслото и кафявата захар, и разбъркайте, докато сместа се изравни. Бъдете внимателни, сместа може да пръска. Ако захарта започне да става на гранулки, не се притеснявайте, просто продължете да бъркате, а след това поставете съда отново на умерен огън, за да заври още веднъж. Когато сместа стане еднородна, намалете силата и оставете още 15 минути. Разбърквайте на всеки две минути. Когато дръпнете карамелата от огъня, добавете солта. Оставете карамелата да се охлажда до стайна температура.   

Покрийте кръгла тава за печене с диаметър 21 см с прозрачно фолио. Уверете се, че цялата тава е покрита и че има достатъчно фолио, което излиза от страните. Равномерно разпределете на дъното ядките и 1/4 чаша натрошен шоколад. След това изсипете карамела върху ядките, разнесете го равномерно. Когато получите равен слой карамел, излейте и ганаша, като го разнесете равномерно. Поставете тавата открита в хладилник за около 4 часа или през нощта, за да се охлади добре. 

След като тортата е охладена, извадете от хладилника и обърнете върху чиния за сервиране. Внимателно извадете найлоновото фолио и оставете тортата да престои 20-тина минути на стайна температура преди сервиране. Останалата торта съхранявайте в хладилник. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft