Грах по кръчмарски: С тази рецепта ще се отсрамите пред гости и свои! Богат, питателен и ароматен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Грах по кръчмарски: С тази рецепта ще се отсрамите пред гости и свои! Богат, питателен и ароматен:
Грах по кръчмарски: С тази рецепта ще се отсрамите пред гости и свои! Богат, питателен и ароматен:
709
Източник: За Жената
Грах по кръчмарски: С тази рецепта ще се отсрамите пред гости и свои! Богат, питателен и ароматен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Грах по кръчмарски  е едно от любимите ястия у дома. Намерих навремето рецептата в изрезка от списание и от тогава го готвя при всеки по-специален повод.

Оказа се, че е истинска класика в кухнята на Балканите - известно с богатия си вкус и лесното приготвяне. Неустоимият му вкус се крие в комбинацията от мазнина, сушени меса и внимателно подправен сос.

Има си, разбира се, и "тайна" съставка: пушен бекон или панчета - придава на ястието плътен и характерен вкус, който прави граха неустоим.

Ето какво ви е необходимо, за да си го приготвите:

грах със свинско

Снимка: Pinterest

Грах по кръчмарски

Продукти:

  • 500 г пресен или замразен грах
  • 200 г пушен бекон или панчета, нарязани на кубчета
  • 300 г свинско месо (бут, плешка или врат), нарязано на кубчета
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 2 супени лъжици олио
  • 150 мл вода или бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка бахар (мек или лют, ако желаете)
  • Пресен магданоз за декорация

Приготвяне:

Загрейте олиото в голям тиган. Добавете лука и го запържете, докато стане прозрачен. След това добавете чесъна и го запържете за кратко.

Добавете пушен бекон/панчета и запържете, докато пуснат аромата си и леко покафенеят. Добавете свинското месо и запържете, докато месото стане златисто от всички страни.

Добавете морковите, бахара и доматеното пюре, запържете за кратко, за да се освободи ароматът.

Добавете граха и го залейте с вода или бульон. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Покрийте и гответе на среден огън за 20–25 минути (за пресен грах) или 15–20 минути (за замразен грах), докато месото омекне и сосът се сгъсти леко.

Завършек: Добавете още подправки, ако желаете. Сервирайте ястието топло, поръсено с пресен магданоз, с хляб или като основно ястие.

кръчмарски грах

Снимка: Pinterest

Този грах по кръчмарски с месо е богат, пълни с вкус и топлина, идеален за семейни ястия в "кръчмарски" стил.

грах по кръчмарски

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft