Придържайте се към здравословни навици, умереност в храната и от време на време гладуване, а положителните стресове като сауни или студени вани могат допълнително да помогнат на тялото ви да остане жизнено и да функционира за дълго време.
Според изследванията, дълголетието се наследява най-вече от майката .
„От майка си наследяваме митохондрии - органели, които осигуряват енергия в тялото. Те играят ключова роля за това колко дълго и здравословно живеем“, обяснява проф.
Д-р Станишич добавя, че генетиката наистина влияе върху скоростта на стареене, което може да се наблюдава при определени синдроми като прогерия, при които хората остаряват значително по-бързо и продължителността на живота им се съкращава драстично. Тя обаче подчертава, че генетиката не е единственият фактор - освен диетата и съня, продължителността на живота е най-силно повлияна от:
- начин на живот
- стрес
Снимка: PrintscreenYouTube/PRVA
До каква степен храната влияе на продължителността на живота?
Скорошно проучване твърди, че „само един грам наденица съкращава живота с 27 секунди, а газираните напитки с десет минути“. Д-р Станишич обяснява:
„Изследванията се правят с разбиране, така че хората да бъдат възприемчиви и да чуят за тях. Аз съм за популяризирането на науката, но методологично има недостатъци. Не е толкова черно-бяло - много зависи от генетиката и други житейски фактори.“
Тя посочва, че храната и здравословният начин на живот със сигурност влияят на здравето, но че малките порции и умереността носят повече ползи от крайностите или паниката заради определени храни.
Снимка: Shutterstock
Положителни стресове, които удължават живота
Освен генетиката и диетата, има два навика, които могат да удължат живота, и те не са диета и сън. Д-р Станишич обяснява:
- Термичен стрес: Посещението на сауна или къпането в ледена вода стимулира секрецията на протеини на топлинния шок, които имат възстановителен ефект върху клетките.
- Постене и умереност в храната: Периодичното гладуване, подобно на периодичното гладуване, повишава защитните сили на организма и може да удължи живота.
„Природата ни е оформила да използваме мини-стрес, за да укрепим организма. Разбира се, хроничният стрес е вреден, но краткосрочни предизвикателства като термичен стрес или гладуване могат да бъдат много полезни“, обяснява експертът.
Снимка: Printscreen YouTube/ K1 Television
Храни, които имат положителен ефект върху дълголетието
Д-р Станишич разкрива, че определени храни и подправки могат да допринесат за по-здравословен и по-дълъг живот:
- Подправки: куркума и шафран, богати на антиоксиданти
- Плодове и зеленчуци: източници на естествени антиоксиданти
- Червено вино : ресвератрол
- Зехтин : идеален за салати
- Ядки и мазни риби: орехи, лешници, бадеми и сьомга - богати на омега-3 и витамин Е
Снимка: 5PH/Shutterstock
Д-р Станишич обаче предупреждава, че прекаляването може да бъде вредно. Танините в горските плодове са полезни в умерени количества, но във висока концентрация, както е в бразилския орех, могат да бъдат канцерогенни.
Умереността е ключът към дълголетието
Един от най-важните съвети на д-р Станишич е умереният прием на храна и наблягането на необработените храни.
„Всички дълголетници са слаби. По-ниският прием на калории и периодичното гладуване удължават живота. Препоръчвам периодично гладуване - поне 12 часа на ден без храна. Също така, ядките и мазната риба са източник на здравословни мазнини и витамин Е. “
Тя подчертава, че е важно да се намери баланс между умереността и здравословните навици, защото дори полезните вещества могат да бъдат вредни в прекомерни количества.
Дълголетието не е само въпрос на генетика - то зависи и от начина на живот, диетата, умереността, случайния стрес и внимателното управление на енергията на тялото.