Даже имамбаялдъ бледнее пред тези Пълнени патладжани по турски! Кеф да ти е да ги хапваш:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Даже имамбаялдъ бледнее пред тези Пълнени патладжани по турски! Кеф да ти е да ги хапваш:
Даже имамбаялдъ бледнее пред тези Пълнени патладжани по турски! Кеф да ти е да ги хапваш:
14683
Даже имамбаялдъ бледнее пред тези Пълнени патладжани по турски! Кеф да ти е да ги хапваш:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Патладжаните са любим деликатес през лятото, но в днешни времена можем да им се наслаждаваме и през цялата година. Предлагаме ви да внесете малко лято в дома си с тази слънчева рецепта за пълнени патладжани - уникално вкусно ястие от турската кухня.

Тази рецепта е чудесен вариант, особено ако сте домакин на гости. Ястието от пълнени и запечени патладжани може да сервирате горещо с ориз или гарнитура по избор.

Ето необходимите продукти за пълнени патладжани по турски :

пълнени патладжани по турски

Пълнени патладжани по турски

Продукти:

  • 8 – 9 патладжана (1300 грама)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • вода, колкото да покрие патладжаните
  • малко олио (40 мл) за намазване

За плънката:

  • 2-3 с.л. олио
  • 1 голяма глава лук
  • 300 г кайма
  • 2-3 зелени чушки
  • 2-3 скилидки чесън 1/2 ч. л.
  • сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. люти чушки
  • 2 средно големи домата
  • 1 ч.ч. чаша вода (100 мл)
  • малко пресен магданоз (2 с.л.)

За соса:

  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 чаши топла вода (400 мл)

За украса:

  • малки доматчета (чери)
  • зелени чушки

Приготвяне:

1. Измийте патладжаните, отстранете листата и отрежете дръжките. След това ги обелете (за по-декоративен вид може да ги направите "шарени", като белите на ивици).

Сложете ги в по-дълбок съд, посолете ги и налейте вода, колкото да ги покрие. Покрийте ги с чиния отгоре, за да нямат контакт с въздуха и да са под вода през цялото време. оставете ги така за 15 минути.

обелени патладжани

След това ги отцедете и ги оставете за кратко върху гевгир. Това ще премахне цялата горчивина от тях.

2. След това с малко ножче направете разрез на всеки патладжан. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и намажете двете страни с олио с кухненска четка.

3. Сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. След 20 минути ги обърнете от другата страна и продължете да печете още 10 минути (общо половин час).

печен патладжан

4. Запържете ситно нарязания лук в сгорещено олио. Добавете каймата и продължете да къкри още няколко минути, докато смени цвета си.

След това се добавят ситно нарязани люти чушки, чесън и подправки на вкус.

кайма с люти чушки

5. Накрая се добавят ситно нарязаните домати и се задушава за кратко, докато всичко омекне и стане гладко. Добавете 100 мл вода, намалете котлона и продължете варенето.

Преди края добавете 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз. Когато течността се изпари, месото трябва да е готово.

плънка от кайма

6. Отворете изпечените патладжани на местата, където сте направили разрези, и ги напълнете с плънката. Декорирайте ги с домат и люта чушка.

пълнени патладжани с кайма

7. За соса: смесете изброените продукти. Изсипете соса в огнеупорен съд, след което наредете отгоре пълнените патладжани.

8. Накиснете хартия за печене във вода и я намачкайте с ръце, след което покрийте патладжаните. Сложете да се пече още 25 минути в загрята на 200 градуса фурна.

пълнени патладжани

След това махнете хартията и продължете да печете, докато станат златисти, още 10-15 минути. Пекох ги общо 35 минути (гледайте да не изсъхнат). 

турски пълнени патладжани

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft