Доктор разкрива рецепта за най-здравословното кафе: „Просто добавете щипка от това и то се превръща в еликсир“

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Доктор разкрива рецепта за най-здравословното кафе: „Просто добавете щипка от това и то се превръща в еликсир“
394
Снимков материал: pixabay.com
Доктор разкрива рецепта за най-здравословното кафе: „Просто добавете щипка от това и то се превръща в еликсир“

Д-р Саурабх Сети, гастроентеролог и експерт по чревно здраве, във видеоклип в своя Instagram профил @doctor.sethi, разкри как три прости добавки могат да превърнат кафето в напитка с невероятни ползи за здравето.

Само щипка канела действа като антиоксидант

„Повечето хора забравят да добавят три прости съставки към кафето си . Само щипка канела може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната захар и да добави мощни антиоксиданти“, каза д-р Сети.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали – нестабилни кислородни молекули, които увреждат здравите клетки и причиняват това, което е известно като оксидативен стрес. Това е свързано със заболявания като сърдечни заболявания, рак, диабет и болестта на Алцхаймер.

Според д-р Сети, включването на храни, богати на антиоксиданти, като плодове, зеленчуци - и канела - може значително да намали риска от развитие на тези сериозни заболявания.

Препоръчително е да добавите малко количество канела — щипка или около половин до една чаена лъжичка — директно в чашата или в самия филтър по време на приготвянето, след което да разбъркате добре; това може да подобри аромата, да намали горчивината и да ви позволи да се насладите на кафе с по-малко добавена захар.

MCT масло – гориво за мозъка и тялото

Друга хранителна добавка, която той препоръчва, е MCT маслото (средноверижни триглицериди), което се получава от кокосово или палмово масло.

„Това осигурява постоянен източник на енергия, като същевременно поддържа здравето на мозъка“, подчерта д-р Сети.

MCT маслото, което може да се закупи за около 8 паунда за бутилка, няма вкус или мирис, което го прави идеално за добавяне към кафе или дори салати.

Австралийският диетолог д-р Розмари Стантън обясни в статия за The Conversation защо това масло се счита за „ускорител на метаболизма“:

„За разлика от повечето мазнини, които се абсорбират в кръвния поток, MCT маслото отива директно в черния дроб.

Това означава, че може да се използва като гориво по-бързо от други мазнини“, пише Стантън.

Какао на прах – лакомство за чревните бактерии

Третата добавка, която може да се хареса най-много на любителите на сладко, е прахът от черен шоколад.

„Богато на полифеноли, какаото, комбинирано с кафе, подхранва добрите чревни бактерии“, разкрива д-р Сети.

Научни изследвания показват, че полифенолите в какаото насърчават растежа на полезни бактерии като лактобацили и бифидобактерии.

Полифенолите са растителни съединения, които се намират в горски плодове, ядки, зеленчуци, зърнени храни и шоколад. Те действат като мощни антиоксиданти, намалявайки вредното въздействие на свободните радикали в организма.

Възможни предимства и ограничения

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта или имат специфични здравословни проблеми, трябва да следят количеството и да се консултират с лекар преди значителни промени в диетата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft