Д-р Саурабх Сети, гастроентеролог и експерт по чревно здраве, във видеоклип в своя Instagram профил @doctor.sethi, разкри как три прости добавки могат да превърнат кафето в напитка с невероятни ползи за здравето.
Само щипка канела действа като антиоксидант
„Повечето хора забравят да добавят три прости съставки към кафето си . Само щипка канела може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната захар и да добави мощни антиоксиданти“, каза д-р Сети.
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали – нестабилни кислородни молекули, които увреждат здравите клетки и причиняват това, което е известно като оксидативен стрес. Това е свързано със заболявания като сърдечни заболявания, рак, диабет и болестта на Алцхаймер.
Според д-р Сети, включването на храни, богати на антиоксиданти, като плодове, зеленчуци - и канела - може значително да намали риска от развитие на тези сериозни заболявания.
Препоръчително е да добавите малко количество канела — щипка или около половин до една чаена лъжичка — директно в чашата или в самия филтър по време на приготвянето, след което да разбъркате добре; това може да подобри аромата, да намали горчивината и да ви позволи да се насладите на кафе с по-малко добавена захар.
MCT масло – гориво за мозъка и тялото
Друга хранителна добавка, която той препоръчва, е MCT маслото (средноверижни триглицериди), което се получава от кокосово или палмово масло.
„Това осигурява постоянен източник на енергия, като същевременно поддържа здравето на мозъка“, подчерта д-р Сети.
MCT маслото, което може да се закупи за около 8 паунда за бутилка, няма вкус или мирис, което го прави идеално за добавяне към кафе или дори салати.
Австралийският диетолог д-р Розмари Стантън обясни в статия за The Conversation защо това масло се счита за „ускорител на метаболизма“:
„За разлика от повечето мазнини, които се абсорбират в кръвния поток, MCT маслото отива директно в черния дроб.
Какао на прах – лакомство за чревните бактерии
Третата добавка, която може да се хареса най-много на любителите на сладко, е прахът от черен шоколад.
„Богато на полифеноли, какаото, комбинирано с кафе, подхранва добрите чревни бактерии“, разкрива д-р Сети.
Научни изследвания показват, че полифенолите в какаото насърчават растежа на полезни бактерии като лактобацили и бифидобактерии.
Полифенолите са растителни съединения, които се намират в горски плодове, ядки, зеленчуци, зърнени храни и шоколад. Те действат като мощни антиоксиданти, намалявайки вредното въздействие на свободните радикали в организма.
Възможни предимства и ограничения
Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта или имат специфични здравословни проблеми, трябва да следят количеството и да се консултират с лекар преди значителни промени в диетата.