Ето как съхранявам пресни къпини в буркан без хладилник: Не се развалят с години!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как съхранявам пресни къпини в буркан без хладилник: Не се развалят с години!
260
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Ето как съхранявам пресни къпини в буркан без хладилник: Не се развалят с години!

Къпините са сред най-вкусните и здравословни горски плодове, но за съжаление срокът им на годност е много кратък.

Ако не ги консумирате или преработите в рамките на няколко дни, те бързо ще започнат да омекват, да ферментират и да мухлясат.

Но какво ще стане, ако имаше лесен начин да се запазят къпините пресни без охлаждане и без консерванти – дори в продължение на години?

къпини в купа

Снимка: YouTube

Добрата новина е, че има такъв метод. Нарича се съхранение в мед или в собствен сок в херметически затворени буркани.

Този традиционен и изключително ефективен трик е бил познат още на нашите баби.

Какво ще ви е необходимо за съхранение на къпини в собствен сок ?

  • Пресни, неувредени къпини
  • Стъклени буркани с капаци (напр.
буркани за консерви)
  • Захар или мед (по избор)
  • Чиста кърпа
  • Дезинфекциран нож или клечка за хранене
  • 3 доказани метода без охлаждане:

    пресни къпини

    Снимка: YouTube

    Къпини в собствен сок (без варене)

    В чист и сух буркан подредете пресни къпини на пластове.

    Поръсете малко кристална захар между слоевете (около 1 супена лъжица на 1 буркан).

    Внимателно намачкайте къпините с чиста лъжица или клечка, за да пуснете сока им.

    Оставете да престоят около 30 минути, докато се пусне сокът.

    Затворете буркана плътно с капак и го съхранявайте на тъмно и сухо място (килер, гардероб).

    Съхранените по този начин къпини ще издържат 1-2 години, ако капакът не е повреден.

    Къпини в мед

    Сложете измитите и сушени къпини в буркан (около 2/3 от буркана).

    къпини в буркан

    Снимка: YouTube

    Залейте ги с висококачествен мед до ръба, така че да са напълно потопени.

    Използвайте стерилна пръчица, за да отстраните въздушните мехурчета.

    Затворете плътно капака.

    затваряне буркани

    Снимка: YouTube

    Съхранявайте на тъмно място – медът естествено запазва къпините, така че те ще издържат години наред и ще останат сладки и свежи.

    Къпини в стерилизиран буркан (вакуум)

    Подсушете къпините за кратко (например на сянка върху кухненска хартия).

    Сложете в чист буркан – без захар или мед.

    пресни къпини в буркан

    Снимка: YouTube

    Затворете буркана и стерилизирайте във фурна на 100°C за 20 минути (може и на котлона в тенджера с вода, така че да ги покрие).

    стерилизиране буркани

    Снимка: YouTube

    Оставете бурканите да се охладят обърнати с дъното нагоре.

    Съхранявайте на тъмно място - ще издържат повече от 2 години, макар и не напълно пресни, но все пак ще се използват в торти или смутита.

    Важни съвети в заключение:

    Винаги използвайте стерилни буркани и капаци.

    Съхранявайте на хладно и тъмно място - за предпочитане в килера.

    Когато отваряте буркана, следете миризмата, цвета и вкуса – ако те са непроменени, къпините са безопасни.

    Ако се появи мухъл или мехурчета, изхвърлете буркана.

    къпини съхранение в буркан

    Снимка: YouTube

    Благодарение на тези естествени методи, те запазват не само вкуса си, но и витамините и лечебните си вещества. Опитайте и се уверете сами – може би този трик ще се превърне във вашия нов любим начин за консервиране на плодове!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft