Къпините са сред най-вкусните и здравословни горски плодове, но за съжаление срокът им на годност е много кратък.
Ако не ги консумирате или преработите в рамките на няколко дни, те бързо ще започнат да омекват, да ферментират и да мухлясат.
Но какво ще стане, ако имаше лесен начин да се запазят къпините пресни без охлаждане и без консерванти – дори в продължение на години?
Снимка: YouTube
Добрата новина е, че има такъв метод. Нарича се съхранение в мед или в собствен сок в херметически затворени буркани.
Този традиционен и изключително ефективен трик е бил познат още на нашите баби.
Какво ще ви е необходимо за съхранение на къпини в собствен сок ?
- Пресни, неувредени къпини
- Стъклени буркани с капаци (напр.
3 доказани метода без охлаждане:
Снимка: YouTube
Къпини в собствен сок (без варене)
В чист и сух буркан подредете пресни къпини на пластове.
Поръсете малко кристална захар между слоевете (около 1 супена лъжица на 1 буркан).
Внимателно намачкайте къпините с чиста лъжица или клечка, за да пуснете сока им.
Оставете да престоят около 30 минути, докато се пусне сокът.
Затворете буркана плътно с капак и го съхранявайте на тъмно и сухо място (килер, гардероб).
Съхранените по този начин къпини ще издържат 1-2 години, ако капакът не е повреден.
Къпини в мед
Сложете измитите и сушени къпини в буркан (около 2/3 от буркана).
Снимка: YouTube
Залейте ги с висококачествен мед до ръба, така че да са напълно потопени.
Използвайте стерилна пръчица, за да отстраните въздушните мехурчета.
Затворете плътно капака.
Снимка: YouTube
Съхранявайте на тъмно място – медът естествено запазва къпините, така че те ще издържат години наред и ще останат сладки и свежи.
Къпини в стерилизиран буркан (вакуум)
Подсушете къпините за кратко (например на сянка върху кухненска хартия).
Сложете в чист буркан – без захар или мед.
Снимка: YouTube
Затворете буркана и стерилизирайте във фурна на 100°C за 20 минути (може и на котлона в тенджера с вода, така че да ги покрие).
Снимка: YouTube
Оставете бурканите да се охладят обърнати с дъното нагоре.
Съхранявайте на тъмно място - ще издържат повече от 2 години, макар и не напълно пресни, но все пак ще се използват в торти или смутита.
Важни съвети в заключение:
Винаги използвайте стерилни буркани и капаци.
Съхранявайте на хладно и тъмно място - за предпочитане в килера.
Когато отваряте буркана, следете миризмата, цвета и вкуса – ако те са непроменени, къпините са безопасни.
Ако се появи мухъл или мехурчета, изхвърлете буркана.
Снимка: YouTube
Благодарение на тези естествени методи, те запазват не само вкуса си, но и витамините и лечебните си вещества. Опитайте и се уверете сами – може би този трик ще се превърне във вашия нов любим начин за консервиране на плодове!