Здравословни пирожки с ръжено брашно

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Здравословни пирожки с ръжено брашно
Здравословни пирожки с ръжено брашно
admin
Добавена от: admin
5472
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
600 гр. ръжено брашно
300 мл хладко прясно мляко
100 мл хладка вода
50 гр. топено краве масло (може и олио)
7 гр. суха мая
1 супена лъжица мед
1,5 супени лъжици Хималайска сол
Плънка:
100 гр. суджук (ситно нарязан)
300 гр. козе сирене или кашкавал
За намазване:
1 жълтък

Прекрасни ръжен пирожки, които си струва да се направят и опитат. Много са вкусни, не са тежки, а засищат. Освен това са по-здравословни от приготвените с бяло брашно. 
Изделията от ръжено брашно нерядко се получават твърди, така че това брашно обикновено се комбинира с бяло брашно. Но повярвайте, тези пирожки са достатъчно меки. Дори и съхранявани в хладилник запазват и не губят мекотата си.

1. От брашното, водата, млякото, маята, олиото, меда и солта замесва гладко тесто. Желателно е да се бие с миксер със спираловидните бъркалки до 5 мин. Съставките са точни, така че не е необходимо нищо да се променя в рецептата. Ще се получи фино, средно меко тесто. 
2. Тестото се оставя да престои около 2 часа, за да удвои обема си. Колкото по-дълго си почива, толкова по-меко ще е тестото. 
3. Щом втаса, тестото се прехвърля на добре набрашнен работен плот и се разделя на части. От всяка част се разточва на правоъгълна кора с дебелина като за кифличк (не много тънка). Всяка кора с нож се разделя на 6-8 правоъгълника. 


4. Всеки правоъгълник се пълни първо с доматено пюре, парче кашкавал, наръсва се нарязан суджук и накрая - с чубрица. Навива се като пирожка: първо напречните краища се сгъват навътре, а след това се навива на кифличка/рулце.


5. Пирожките се намазват с разбит жълтък, в който предварително сте добавили малко мляко, зехтин и сол, и се пекат в тава, покрита с хартия за печене в добре загрята фурна на 200⁰. 
Изпечените пирожки се покриват с кухненска кърпа, докато се охладят.

Приятен апетит!

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft