Известен диетолог назова ястията, от които се пълнее най-малко през лятото

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Известен диетолог назова ястията, от които се пълнее най-малко през лятото
38630
Източник: Труд
Известен диетолог назова ястията, от които се пълнее най-малко през лятото

Студените супи , които в България не са толкова популярни, са сред ястията с най-ниско калорийно съдържание. Това обяснява пред „Труд“ специалистът по хранене и диететика д-р Митко Ригов. 

 

Такъв пример е студената супа гаспачо (с домати), която обаче може да се приготви също с авокадо, чушки или други зеленчуци.

А типично нашенският представител на този вид ястие е тараторът. „Ако той е направен с нискомаслено мляко, краставица, малко чесън и копър, но без ядки, създава се много ниско калорийна комбинация“, обясни лекарят.

Втори в препоръчителната листа са всички видове български зеленчукови супи . Става дума за кремсупите от карфиол, броколи или тиквички. Много важно е обаче в тях да не се слага мляко или застройка, защото вече няма да съдържат малко калории. Изключение прави малко нискомаслено мляко. 

„Същото важи дори за супата топчета, за тази с чисто и качествено филе от месо, при положение обаче че се консумира без застройка, без фиде или ориз. Но в нея примерно може да сложите карфиол, броколи, малко чушки“, съветва д-р Ригов. Скоро той се върна от Япония, където видял колко масово се ядат зеленчукови супи, но обогатени с яйчен белтък. Т. е. в тях поставят много зеленчуци, често със скариди или телешко, но без застройки, а с цяло яйце.

„Яйченият белтък е най-ценният като добавен към салата със зеленчуци, към печени зеленчуци или към гювеч, дава възможност ястието да стане по-пълноценно за организма“, добавя д-р Ригов.

„Рибената супа (разбира се, без застройка) също е една много ниско калорийна храна“, казва специалистът. 
В третата такава група ястия попада миш-машът. Той обаче трябва да е приготвен почти без мазнина или с много малко, като чушките и доматите просто се задушават с малко вода. Вместо сирене може да се добави извара, а вместо яйца - един жълтък и 2-3 белтъка.
Гювечът, зеленият фасул, но без брашно и с много малко мазнина, са поредното ястие за тънка талия. Вариант е омлет със скариди или извара. 

„Тук е мястото да кажа, че една салата, към която се добавят 2 лъжици зехтин, веднага става с 200 килокалории повече“, посочва д-р Ригов. Т. е. ако ниско калорийните продукти се ползват в натурален вид, те остават такива. Но ако се поднасят с повече мазнина, с добавки като млечни храни, сирене, кашкавал и какво ли не, веднага променят състава си и се увеличава енергийната им стойност.

„Страхотен избор за лятото е риба или морски дарове със зеленчуци“, казва още диетологът.

А след ястията идва време за десерта. За да не се увеличават килограмите ви, заложете на желирано нискомаслено кисело мляко с плодове или пък сорбе. Тъй като доста хора не обичат да пият вода, може да си набавят течности под формата на домашен студен чай - примерно зелен или плодов. Друг вариант е прясно изстискан плодов сок. „Знаете ли обаче, че дори сладоледът е ниско калорийна храна, стига към него да не се добавя вафлена кофичка, шоколад, бисквити, ядки и други „гарнитури“. Така той ще има около 150 килокалории на 100 грама“, категоричен е д-р Ригов. В противен случай - ако го „затрупате“ с описаните добавки, той ще ви донесе 280 килокалории на 100 грама. За сравнение - 100 грама шоколад е 500 килокалории.

Не на последно място - опитвайте се да имате петкратен хранителен прием - с междинна закуска преди обяда и следобедна. Избягвайте и пържените ястия, защото те са изключително калорийни.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft