Първият отгледан в лабораторни условия говежди бургер бе тържествено сготвен и изяден в Лондон върху питка пържен хляб, като дегустаторите доброволци го обявиха на вкус "близък до месото", съобщи Ройтерс.
"Отгледан" от стволови клетки на жива крава, произведението е струвало на холандските учени от университета в Маастрихт, разработващи проекта вече 5 г., цели 250 000 евро, бе приготвен и хапнат пред тв камери, за да добие експериментът възможно най-голямо медийно покритие, отбелязва агенцията.
Много приличащото на "оригинала" кръгло червено кюфте е било направено от отгледани в лаборатория 20 000 животински нишки протеин, смесени със сол, яйца на прах и галета за подобряване на вкуса, както и оцветени със сок от червено цвекло и шафран. Професор Марк Пост, чиято лаборатория разработи месото, заяви, че 140-грамовият бургер е безопасен и има потенциала да замести обикновения хранителен режим на милиони хора.
6 Август 2013
2215
Източник: dnevnik.bg
Пост е осъзнал, че от същите клетки може да се създадат хиляди други, които да увеличат количеството месо от една крава. Откривателят смята, че след 5-10 години всички ще се хранят с изкуствено месо от магазина. По думите му целта е да се покаже на света, че в бъдеще няма да е необходимо месото да идва от гълтащо много разходи скотовъдство и от клането на милиони животни. Подобно месо е подходящо и за вегетарианци, защото за него не се убиват живи същества.
Loading the player...
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари