Как да се научим да шпиковаме месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да се научим да шпиковаме месо
130704

Почти всяко месо, особено ако е на големи парчета, трябва да се направи допълнителна първична кулинарна обработка. В това число се включват процедури, като начукване, , шпиковане,паниране бордиране, сухо и мокро мариноване.

Всеки който има претенциите, че е добър готвач неминуемо трябва да познава из основи тези процедури, както и тънкостите при обработката на месото.

Какво представлява шпиковането на месо?

Шпиковането на месо представлява промушване и овкусяване на различни меса със сланина, бекон,зеленчуци или др. Процедурата се извършва със специален прибор – куха игла.

Другият вариант е върху месото да се направи мъничък разрез, в който се поставя чесън, подправки и т.н. Ако месото е сухо или бяло  се шпикова с по-мазно месо - бекон, сланина или се пълни с късчета масло.

Когато шпиковаме месото с куха игла, продуктът, с който ще се шпикова, се нарязва на тънки и дълги ивици и се вкарват в кухината на иглата.Когато слагаме в месото  избрания продукт за шпиковане остава в месото и се показва на повърхността.

Когато шпиковаме  на разрези трябва да  става с остър нож. Правят се разрези и в тях се поставят малки парченца сланина, бекон, зеленчуци и билки др.

Как се шпикова филе?

Най-често обаче се прави шпиковане чрез набождане. То се извършва с помощта на загладена пръчица или шило по дължината на мускулните влакна.

Ето една типична рецепта за шпиковано месо. На мястото на свинското можете да изберете което и да е месо.

Как да шпиковаме свинско месо?

Необходими продукти: 800 г свински шол, 1 морков, 1 глава лук, чесън и олио

Как се приготвя: Месото се пробива с остър нож, като му се правят множество дупки. В тях се поставят резени лук, морков и чесън. Така приготвеното месо се запържва между всички страни в тиган, с малко количество олио.

След като е добре запържено, месото се поставя в глинен съд с мазнината от пърженето, и продължаваме да печем около  40 мин. Сервира се нарязано на филийки.

 Шпиковаме месо само, като цяло бутче или плешка например. Ако месото се нареже на порции, то не се шпикова, тъй като лесно се овкусява  без тази процедура.

 

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft