Как се прави традиционната къпана баница

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Как се прави традиционната къпана баница
Как се прави традиционната къпана баница
alex
Добавена от: alex
38790
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

3 ч.ч. брашно
3 яйца
5 с.л. вода
щипка сол
200 г сирене фета
1 яйце
шепа листа магданоз
0.5 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. масло

Всички българи сме почитатели на баниците, затова и днес сме ви подготвили една страхотна идея за къпана баница

За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.

В купа натрошете сирене по ваш избор /краве, овче, фета, смес от сирене и извара/ и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.

Разтопете маслото.

Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота.  Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.

Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното и. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1.5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изтискайте я и я постелете върху вече разстланата и намазана с разтопено маслокора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.

Изсипете пълнежа върху корите. След това, върху него разстелете останалите четири "къпани" като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса, до златисто.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft