Гастроентерит - симптоми и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какви са причините за гастроентерит
78594

Какви са причините за гастроентерит

Причините за гастроентерит са много разнообразни. Вирусите и бактериите са най-честите от тях. Те са много заразни и могат да се разпространяват чрез заразена храна или вода. Инфекцията се разпространява от човек на човек по фекално-орален път – при лоша хигиена и замърсяване на храната с мръсни ръце.

Гастроентерит, причинен от вируси , обикновено продължава един – два дни. Някои случаи, дължащи се на бактерии обаче, могат да продължат много по-дълго време.

Около 50 до 70% от вирусните гастроентерити при възрастни се причиняват от Норовируси. Те са силно заразни и се разпространяват бързо. Заразяването с Норовируси става най-често при консумиране на контаминирана с тях храна или при докосване на различни замърсени предмети и поставяне на ръцете в устата след това.
Друг чест причинител на вирусен гастроентерит са Ротавирусите. Те засягат предимно деца в кърмаческа и ранна детска възраст и могат да причинят тежко обезводняване.Причинители на диария сред вирусите са и Аденовирусите, Парвовируси, Астровируси.

Бактериалните гастроентерити , за разлика от вирусните, протичат по-тежко, по-често водят до усложнения, а инфекцията може да засегне и други органи. Някои от бактериите, причиняващи гастроентерит, продуцират токсини, на които се дължат симптомите.
Инфекция с Escherichia coliможе да доведе до значителни усложнения от страна на бъбреците, особено в детска възраст. Други чести причинители на бактериален гастроентерит са Shigella, Salmonella,Campilobacter.

Заразяването със салмонелни бактерии става най-често при консумиране на заразена храна, но също и при близък контакт с птици и влечуги, които са носители на бактерията.

Разпространението на инфекцията със Shigella може да се осъществи при консумиране на заразена храна или вода, както и при плуване в замърсени водни басейни, а също и при хомосексуални контакти при мъже.

Заразяване с Campylobacter най-често става при консумация на сурово или недобре сготвено пилешко месо.

Паразитарните гастроентерити са по-рядко срещани от вирусните и бактериалните. Заразяването с тези малки организми става най-често при консумиране на замърсена вода или при плуване в замърсени водни басейни. Най-често гастроентерит причинява Giardia lamblia. Често заразяването става при поглъщане на вода от езера и реки, замърсена с животински изпражнения.
Друг причинител е Cryptosporidium, който се открива в чревния тракт на животните и се отделя с изпражненията им. Заразяването става по подобен на Giardia lamblia начин, но засяга предимно хора с намален имунитет.

Други незаразни гастроентерити могат са предизвикани от химични токсини, съдържащи се най-често в морските дарове, хранителни алергии, тежки метали, антибиотици и други медикаменти.

1 2 3 4 5
6
7
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft