Трапеза и обичаи на Никулден - какво повелява българската традиция
Никулден е един от най-светлите зимни празници, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, закрилник на моряците, рибарите и всички, които търсят спасение по вода. Споменът за неговите чудеса е дълбоко вкоренен в българските вярвания, защото народът ни го почита като властелин на морските дълбини и пазител от бедствия.
Според древните предания морските стихии се подчиняват на Свети Николай Чудотворец.
Най-важният символ на Никулденската трапеза е рибата, най-често шаранът. Традицията е толкова силна, защото според старо предание Свети Николай укротил смъртоносна буря, като запушил пробойна в лодката си с риба и така спасил спътниците си. Затова шаранът се смята за послушен помощник на светеца и за носител на закрила.
На празничната трапеза рибата обикновено се приготвя като рибник. Целият шаран се пълни с ориз или булгур, лук, орехи и сушени плодове, след което се загръща в тесто и се пече до златисто. Това ястие се счита за обредно и задължително присъства на масата във всяко домочадие, което спазва традициите.
Жените, които почистват рибата, внимават люспите да не докоснат пода. Според народното поверие, ако човек настъпи паднала люспа, го очаква нещастие. Затова обработването на шарана се прави с ритуално внимание и уважение към празника.
След приготвянето рибникът и обредните хлябове често се носят в църква за освещаване. Част от тях се раздава на близки и съседи, като жест на почит и благодарност. Останалата храна се изяжда по време на вечерята, която трябва да бъде споделена, задружна и тиха, защото според традицията трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
С особено значение е и костта от главата на шарана, наричана кръхче или дъна. Формата и напомня на кръст и се смята за силно защитна. Някои майки я пришиват към дрехите или шапчиците на малките си деца, за да ги пази от болести и зли очи.
Никулденската обредност е тясно свързана и с подготовката за зимните празници. В някои краища на България момците, които ще участват в коледуването, след празника се събират, за да поканят своя водач и да започнат подготовка за обичаите, които предстоят.
Никулден не е просто кулинарен празник. Той е ден на благодарност, защита и сплотеност, който подготвя духа за идващите коледни дни. А рибата, хлябът и молитвата към Свети Николай Чудотворец са неизменните знаци на почит, които българската традиция пази и до днес.














