Някои видове месо могат да имат вредно въздействие върху здравето на сърцето и да допринесат за наддаване на тегло. Кардиологът д-р Баскар Семита предупреди за два такива вида месо.
1.
Преработеното месо е пълно с вредни съставки. „Това включва бекон, наденички, хот-дог и различни месни деликатеси“, казва лекарят пред She Finds. Високите нива на натрий, наситени мазнини и консерванти в преработените меса могат значително да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на преработено месо е свързана с по-високи нива на сърдечни заболявания и инсулт, което го прави храна, която трябва да се избягва, ако искате здраво сърце и дълъг живот.
2. Червено месо
Червеното месо се консумира често поради богатия си вкус и високото си съдържание на протеини. „Консумацията на големи количества червено месо обаче може да увеличи риска от сърдечни заболявания поради голямото количество наситени мазнини“, предупреждава кардиологът. Въпреки че случайната консумация може да не представлява значителен риск, редовната и големи порции могат да доведат до по-високи нива на холестерол и повишено кръвно налягане, като и двете са рискови фактори за сърдечни заболявания. Умереността е ключова, а ограничаването на приема се препоръчва за добро здраве и дълголетие.