 
                
            1/2 ч.ч. кисело мляко или айрян
1 чаша захар
100 гр. маргарин (или масло/растително масло)
2 яйца
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. сода за хляб
2-2 1/2 ч.ч. пшеничено брашно
плънка (сушени кайсии, стафиди, ядки, какао, шоколад + - на вкус)
пудра захар (за поръсване)
Киселото мляко се смесва със захарта и пакетче ванилова захар. 
Добавят се яйцата и се разбива всичко добре. 
Добавя се разтопеният маргарин (може и да го нарежете на малки парченца и да го добавите така). 
В сместа се прибавя угасената в малко от киселото мляко сода, брашното и се разбърква много добре. Тестото не трябва да е прекалено гъсто.

Кайсиите, нарязани на кубчета, заедно със стафидите се овалват в малко количество от брашното, за да не паднат към дъното по време на печенето.
Сушените плодове се добавят към тестото, разбърква се и се поставя във форма, намазана с олио и поръсена с грис. 

Пече се в продължение на 25-30 минути. 
Може да се добавят и счукани орехи. Ако добавите няколко супени лъжици какао и нарязан шоколад, ще се получи шоколадов кекс.
Готовият кекс се поръсва с пудра захар.

Кексът по тази рецепта се получава винаги! 
Ето как изглежда и шоколадовият му вариант:



 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








