Когато говорим за изгаряне на мазнини по време на сън , хората обикновено си представят някакъв мистериозен процес. В действителност той е доста специфичен. Зелето и кръстоцветните зеленчуци съдържат биоактивни съединения, особено сулфорафан, които могат да повлияят на кафявата мазнина.
Защо фибрите играят ключова роля
Много хора подценяват фибрите, но не бива. Храносмилането им изисква енергия , доста значително количество. Следователно, една порция зеле вечер може да осигури на тялото ви здравословно изгаряне на калории през цялата нощ . Този ефект е следствие от така нареченото отрицателно калорийно съдържание, което означава, че енергията, необходима за преработката на хранителния продукт, надвишава енергийното му съдържание.
И ако смятате, че това е малко нещо, опитайте да умножите това малко нещо по всеки ден от седмицата и месеца.

Снимка: Shutterstock
Влиянието на зелето върху хормоните и метаболизма
Зелето има не само механичен, но и хормонален ефект. То влияе върху функцията на щитовидната жлеза, особено на хормоните, отговорни за метаболизма. Зелето също така помага за намаляване на нивата на кортизол, които често се повишават поради стрес и причиняват натрупване на мазнини, особено в коремната област. Високото съдържание на витамин С в зелето засилва този антистресов ефект. Заедно тези фактори създават благоприятни условия за отслабване.
Кои видове зеле работят най-добре?
Не всички кръстоцветни зеленчуци имат един и същ ефект върху червата. Ето кои кръстоцветни зеленчуци действат най-добре:
- Броколите държат рекорда по съдържание на сулфорафан.
- Карфиолът е богат на холин, който подобрява метаболизма на мазнините.
- Бялото зеле съдържа винена киселина, която предотвратява превръщането на въглехидратите в мазнини.
- Червеното зеле е богато на антоцианини, които ускоряват метаболизма.
- Броколите са богати на витамин К, който влияе върху регулирането на инсулина.
Всеки от тези видове може да се използва по различни причини и често препоръчвам комбинирането им, за да се постигне възможно най-широк ефект.

Снимка: Shutterstock
Как правилно да готвим зеле, за да е наистина полезно
Дори и най-здравословната храна може лесно да бъде съсипана от неправилно готвене. Някои хора готвят зелето толкова дълго, че е все едно да се опитват да го сготвят в нещо негодно за консумация . Всъщност, за да се запази сулфорафанът, най-добре е да се използва минимално готвене . Подходящо е сурово зеле, готвене на пара или много леко задушаване . За разлика от това, продължителното задушаване унищожава много ценни хранителни вещества.
Кога е най-подходящото време да ядете зеле, ако искате да отслабнете насън?
Най-доброто време за консумация на зеле е два до три часа преди лягане . Тогава започват процесите на храносмилане , които ще продължат през цялата нощ. По този начин няма да претоварите стомаха си или да нарушите съня си, както може да се случи след обилна вечеря. Тези, които си лягат късно, могат да преместят храненията си за по-късно вечерта. Ключът е да се избягва консумацията на зеле пет минути преди лягане .














