Тортата, която носи оригиналното и закачливо име „Сърнешко гръбче“ (заради факта, че в разрез ядките в блата наподобяват характерните шарки по гърба на сърничките), се смята за една от най-кремообразните, тортата с най-много шоколад и орехи.
Това е класика в домашната сладкарска традиция от времето на Соца, особено в страните от бивша Югославия и Централна Европа. Тази торта принадлежи към групата на така наречените анонимни традиционни торти, които са се разпространили в домакинствата от уста на уста, особено през 19-ти и 20-ти век.
Снимка: YouTube
Днес ви представяме рецептата за фантастичната и изключително вкусна Торта Сърнешко гръбче .
Торта Сърнешко гръбче
Продукти:
Блат:
- 6 яйца
- 150 г орехи
- 70 г масло или маргарин
- 100 г шоколад
- 120 г захар
- 2 супени лъжици айрян
Крем:
- 1 яйце
- 100 г шоколад
- 120 г масло или маргарин
- 100 г захар
За глазурата:
- 150 г шоколад
- 50 г масло или маргарин
Приготвяне:
Разбийте белтъците на твърд сняг.
Снимка: YouTube
В друга купа разбийте жълтъците със захарта, след което добавете вътре айряна и шоколада.
Снимка: YouTube
Разбъркайте натрошените орехи с брашното, след което добавете и тях в сместа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Накрая прибавете разбитите белтъци.
Снимка: YouTube
Прехвърлете тестото във форма за кекс (продълговата), предварително намаслена и набрашнена.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато блатът се изпече, го разрежете на три равни части.
Снимка: YouTube
Пригответе крема, като разбиете едно яйце със захарта.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това го сварете на бавен огън (или водна баня).
Разтопете и добавете шоколада, а накрая и маслото.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Слепете корите с шоколадовия крем, а с остатъка покрийте тортата отвън.
Снимка: YouTube
Накрая покрийте всичко с шоколадова глазура.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Отгоре може да доукрасите по желание, но и само така тортата е фантастична!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube