Преди го наричаха кафето на бедните, но днес знам, че е истинско съкровище – за нашето здраве!
Когато ние, като деца, нахлувахме в кухнята по време на зимните празници, винаги заварвахме баба и дядо си, седнали на масата с топли пантофи, държащи в ръце ароматна напитка, която вдигаше пара.
Спомен и аромат, които дори времето няма да изтрие от паметта ни.
Баба ми беше първата, която ми направи тази напитка преди почти четиридесет години.
Все още помня онзи горчив вкус и мирис, които ми напомняха за плодородната почва в градината на баба ми.

Снимка: pixabay
Благодаря ѝ, че ме запозна с тази чудотворна напитка.
Преди го наричаха кафето на бедните, но днес знам, че е истинско съкровище – за нашето здраве!
Изключително здравословно и рядко
Става въпрос за старата приятелка - кафето Инка.
Инка е кафеена смес, състояща се от корен от цикория, захарно цвекло, смлян ечемик и ръж.
Коренът от цикория е особено рядък в тази смес, защото е трудно да се намери в други храни, които обикновено консумираме, но въпреки това е истинско чудо за човешкото тяло.

Снимка: pixabay
Коренът от цикория съдържа инулин, който е полезен при много проблеми, свързани с възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, запек или загуба на апетит .
Въпреки това, Инка не е подходяща за хора, чиято чревна система не е в състояние да абсорбира глутен (съставка от ръжта).
Какво може да направи тази напитка?
- помага при жлъчни и бъбречни камъни,
- помага при запек, поддържа чревното здраве,
- при инфекции на пикочните пътища,
- отлично, ако искате да отслабнете – стимулира метаболизма,
- при проблеми с концентрацията и паметта ,
- отлична срещу главоболие,
- за кърмещи жени, подпомага производството на кърма,
- укрепва имунитета, особено добре през зимата и грипния сезон ,
- подобрява качеството на съня,
- подкрепа на сексуалния апетит.
Как най-добре да се насладите на напитката?

Снимка: pixabay
Нуждаем се от:
- 1 литър вряща вода
- 4 равни супени лъжици кафе бленд Инка (или ваша собствена смес от гореизброените съставки - корен от цикория, захарно цвекло, смлени ечемик и ръж)
Процедура:
Залейте, оставете да се запари, прецедете и пийте – топло или охладено.

Снимка: pixabay
Не се колебайте и опитайте, няма да съжалявате!













