Коледна баница с късмети
	1 кг брашно
	1 чаена чаша вода
	3-4 с. л. олио
	2 с. л. оцет
	125 г – 1 пакетче масло
	300 г сирене
	100 г извара (ако нямате заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко)
	6 яйца
	3 с. л. кисело мляко
	1 ч. л. сода за хляб
	щипка сол
	Приготвяне:
	Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.
	За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора.
	За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.
	Ако баницата е за Бъдни вечер и ще е с късмети – пригответе, надпишете късметите на листчета хартия, загърнете ги във фолио и подредете между пластовете баница, докато я редите. Съобразете броя на късметите с броя на гостите.
	Приятни приготовления за празничната нощ! 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







