Кухнята е любимото ми място! И как иначе - планирала съм всичко до сантиметър! Ето как лесно да го направите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Кухнята е любимото ми място! И как иначе - планирала съм всичко до сантиметър! Ето как лесно да го направите:
9133
Кухнята е любимото ми място! И как иначе - планирала съм всичко до сантиметър! Ето как лесно да го направите:

Ергономия - това е водещото в модните тенденции при обзавеждането на дома, но ние често забравяме да го вземаме предвид при проектирането на кухнята . Днес сме ви приготвили нещо много полезно - истински гид в света на кухните ! Ще се научите как да планирате всичко до последния детайл, за да имате  идеална кухня !

 

планиране на кухнята 

1.

Вратата на кухнята  и на кухненските уреди и шкафове трябва да бъдат лесни за отваряне и да няма сериозни препятствия по пътя им. Идеалният вариант е входната врата да не се отваря навътре. Но дори и при вас да е обратното, просто поставете ограничители, така че дръжката на вратата да не повреди хладилника или мебелите близо до входа.

 

планиране на кухнята

2. Правилното зониране

3. Хладилник + печка + мивка = " работният триъгълник ", където прекарваме голяма част от времето в кухнята.

 

Линейна кухня (на един ред) 

планиране на кухнята

 

Островна кухня

планиране на кухнята

 

Паралелна (на два реда) кухня

планиране на кухнята

 

Ъглова (Г-образна) кухня

планиране на кухнята

 

П-образна кухня

планиране на кухнята

 

4. Височината на "триъгълника" за по-голяма функционалност различните участъци трябва да бъдат разположени един до друг на разстояние не по-малко от 1.2 m и не повече от 2.7 m.

5. Преходна кухня или кухнята като част от трапезарията. В този случай работният триъгълник трябва да се направи така, че да не пречи на придвижването на хората в помещението.

 

планиране на кухнята

1  75 см между лампата и острова

2.  25-30 см между стола и плота на масата

3.  90-110 см - височина на острова

4.  120 см - пространство за двама готвачи

5.  85 см - височината на шкафовете

6.  60 см - дълбочина на плотовете

7.  30 см - дълбочина на горните шкафчета

 

6. Пасажите в кухнята    - не е същото като работно място за готвача. Минималната ширина на пътеката за минаване трябва да е 90 см, а работното пространство за един човек - до 110 см. Трапезарната зона (ако има такава) може да се оформи по различни начини, но ширината на прохода между лицето на масата и стената трябва да бъде най-малко 80 см.

планиране на кухнята

1.  7-8 см - разстоянието от края на аспиратора до най-външния котлон

2.  90 cm - оптимална ширина на работното място

3.  60-90 см от котлоните до аспиратора

4.  30 cm - минимална ширина на работното място

 

7. Работното място трябва да бъде достатъчно просторно, да не се задръства с техника, неподвижни гардероби и други предмети. На плота до хладилника трябва да се остави свободно пространство минимум 38-40 см, за да може удобно да се вадят и прибират храните от хладилника.

8. Осветление Поставя се специално осветление над работната повърхност.  Всички ключове и контакти трябва да бъдат защитени от влага и мръсотия.

 

планиране на кухня

1.  45-50 см между работния плот и горните шкафчета

2.  45 см до мивката

3.  75-90 см - височина на мивката

4.  90 см между мивката и съдомиялната машина

5.  135 см - височина на микровълновата (или 7 см под рамото)

 

9. Допълнителна мивка. Ако е възможно да поставите още една голяма кухненска мивка (например за плодове и зеленчуци) се препоръчва с всяка страна да има свободно пространство най-малко 10-45 см.

допълнителна мивка

1.  12 ° - ъгъл на наклона на облегалката

2.  45-50 см - дълбочина на седалката

3.  45 см - височина на седалката

4.  маса за хранене с височина - 70-75 см

5.  60-75 см - ширината на седалката на човек

6.  90-110 см - височина на ключа за лампата

 

10. Трапезарна част Ширината на седалката на човек трябва да е 60 см. За различните височини на масата коленете трябва да се побират свободно отдолу: на 75 см височина съответства дълбочина на седалката 45 см.; на 90 см - 38 см; при 107 см - 30 см.

11 . Мерки за безопасност Не поставяйте долни шкафове с чекмеджета в близост до печката - малките деца могат да се покатерят по тях и да се опарят. Също така не поставяйте в близост до печката запалими предмети и материали (например завеси).

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft