 
                
            1 средно голяма тиквичка (300 гр.)
120 гр. сирене рикота или извара 
50 гр. настърган кашкавал 
1 яйце 
4-5 супени лъжици галета 
сол и черен пипер 
брашно 
олио за пържене
 
Тиквичките са достъпни в по-голямата част от годината, имат ниска цена и от тях могат да се направят редица вкусни рецепти. Едни от любимите кюфтета на мнозина са тези от тиквички - меки, сочни и с много сирене. 
1. Измийте добре тиквичката и я подсушете с кухненска хартия. След това я настържете и я поставете в купа. Посолете. Оставете тиквичката около 30 минути да си пусне водата, а след това я изцедете добре. 
2. В съда с тиквичката добавете сиренето, кашкавала, яйцата, малко черен пипер, галетата и разбъркайте добре. Трябва да се получи гъста смес, за да могат да се оформят кюфтета. Ако сместа е по-течна, добавете още галета. 
3. От сместа с мокри ръце оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно. 
4. В тиган на умерен огън поставете да се загрее голямо количество олио. 
5. В него пуснете кюфтетата и ги запържете от двете страни за по 3 - 4 минути, докато получат красив цвят. 
Изпържените кюфтета извадете върху хартиена салфетка или кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте ги топли със салата, варени яйца, кисело мляко или с каквото предпочитате. 
 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








