Рецептата за подготовката му може да се намери в монашеските записи, в бележките на старите билкари и бележник в някои къщи на бивши аристократи, защото от векове служи като универсален тоник за здравословно храносмилане.
И днес служи като първа помощ за много хора, които имат проблеми със стомаха и като естествен лек срещу анемия и за укрепване на кръвта.
Става дума за ореховка, домашен ликьор, който се приготвя точно тези дни от млади, още зелени плодове от орех.
Неузрелите плодове от орех, с мека среда, природно богатство на витамин С и йод, поради което от незапомнени времена са използвани за различни продукти, които помагат на щитовидната жлеза, особено в случай на отслабнала работа - хипотиреоидизъм.
Ликьори от ядки еднакво ефективен и за облекчаване на храносмилането , диария , запек, киселини в стомаха , подуване на корема , чак до спазми в стомаха и коремни инфекции.
Представяме най-известната традиционна народна рецепта, която ще може да се допълни с други съставки на вкус (ванилия, парченца портокал и т.н.).
Необходими съставки
- 12 млади зелени орехи
- 400 гр. кафява захар (или мед, по желание)
- 4 скилидки чесън
- 1 лимон, нарязан на парчета
- 1 литър домашна ракия
Начин на приготвяне:
Орехите се измиват, разрязват се на две. Лимоните измийте и нарежете го на парчета.
- За естествено лечение на щитовидната жлеза , е необходимо да пиете по 1 чашка от ликьор дневно, сутрин, на гладно.
- При проблеми със стомаха и анемия, препоръчителната доза е 1 чашка сутрин и 1 вечер.