Баядерка – класически домашен десерт с неустоима комбинация от смлени ядки, бисквити и нежна шоколадова глазура.
Този сладкиш е идеален за семейни тържества, рождени дни или за наслада на чаша кафе в ежедневните моменти. Ето какво ви е необходимо за Торта без печене Баядерка :
Торта без печене Баядерка
Необходими съставки:
За основната смес:
- 700 г захар
- 200 мл вода
- 250 г масло или маргарин
- 300 г смлени орехи
- 350 г натрошени маслени бисквити (или обикновени бисквити petit beurs)
За шоколадовата част:
- 100 г шоколад
- 1-2 супени лъжици какао на прах
За глазурата:
- 200 г шоколад
- 4 супени лъжици олио
*За по-постен вариант използвайте постни бисквити и постен шоколад.
Процедура:
Сложете 700 г захар и 200 мл вода в дълбока тенджера.
След като сместа заври, варете още 5 минути, като разбърквате от време на време. След това свалете тенджерата от котлона и веднага добавете нарязания на кубчета маргарин (масло).

Снимка: YouTube
Разбърквайте енергично, докато маргаринът се разтопи напълно и се смеси със захарния сироп.
Към получената топла смес добавете смлените орехи и натрошените бисквити.

Снимка: YouTube
Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато получите гъста и равномерна смес.
Разделете сместа на две равни части. Към едната част добавете 100 г предварително разтопен шоколад и 1 до 2 супени лъжици какао на прах, след което разбъркайте, докато цветът и вкусът се изравнят.

Снимка: YouTube
Постелете правоъгълна тава с размери приблизително 20 × 30 см със стреч фолио или хартия за печене. Първо разпределете равномерно шоколадовата смес и я притиснете добре с лъжица, за да стане плоска.

Снимка: YouTube
След това нанесете светлата смес върху нея и отново загладете повърхността.

Снимка: YouTube
За глазурата разтопете 200 г шоколад с 4 супени лъжици олио на пара или в микровълновата. Изсипете топлата глазура върху цялата повърхност на баядерката и я загладете с лъжица или шпатула.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Оставете баядерката в хладилника поне за 3-4 часа, а за предпочитане за една нощ, за да стегне хубаво.

Снимка: YouTube
След като се втвърди, я нарежете на кубчета или правоъгълни пръчици.

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!














