 
                
            за 8 броя:
	1 пакетче суха мая (7 гр. - 2 ¼ ч.л.)
	1/2 чаша/120 мл топла вода (45°C)
	1 с.л. малцов сироп или 1 с.л. тъмна кафява захар (пълна)
	3-1/4 чаши/420 гр. брашно
	1/3 чаша/75 мл. студена бира (светла)
	2 с.л. масло, нарязано на кубчета, на стайна температура + още малко за намазване на купата
	2 ч.л. фина морска сол
	1/2 чаша/100 гр. добре отцедени маслини (Каламата), без костилки, нарязани
	1 с.л. смлян чесън
	1 с.л. нарязана прясна мащерка
	1/4 чаша/60 гр. печена сода за хляб (виж по-долу)
	1 чаша/150 гр. натрошено краве сирене
	 
Поръсете маята върху топлата вода в купата на миксера или в дълбока купа. Прибавете малцовия сироп, бъркайки, докато се разтвори. Оставете маята да шупне, докато образува пяна – от 5-7 минути. Прибавете бирата, брашното, маслото и солта и бъркайте, докато се образува шуплива смес. Прибавете маслините, чесъна и мащерката. С приставката за тесто започнете да месите на средна скорост. След около 1 минута тестото трябва да образува гладка топка. Може да е леко лепливо, но не лепкаво (ако е лепкаво, добавете още малко брашно – по около 1 с.л. и месете след всяка добавка, докато тестото стане гладко, с желаната консистенция; ако е прекалено гъсто, прибавяйте по 1 с.л. вода и отново месете след всяка нова порция). Продължете да месите на умерена скорост, докато тестото стане еластично – около 5-7 минути. Може да го омесите и на ръка, ако не разполагате с приставки за тесто.
	Вземете достатъчно голяма купа, за да побере втасалото тесто, намазнете я леко с масло. Прехвърлете омесената тестена топка в купата и покрийте с прозрачно фолио. Сложете тестото в хладилника за поне 8 часа (до 24 часа).
	Може да го оставите да втаса и на стайна температура (на по-топло място), докато удвои обема си – около 1,5 часа.
	Покрийте тавичка/тавички с хартия за печене.
	Щом тестото втаса, обърнете го върху ненабрашнена работна повърхност и го притиснете надолу, за да изкарате въздуха. За да оформите класическата форма на прецел: нарежете тестото на 8 еднакви части. Обработвайте по 1 парче тесто, а останалите дръжте покрити с навлажнена домакинска кърпа. Разтеглете тестото с пръсти до четириъгълник с размери около 9х14 см. Започвайки от дългата страна, навийте тестото стегнато, като оформите малко руло. Прищипете краищата. Оформете рулото на въже, като го точите с пръсти по работния плот, започвайки от центъра на тестото и разточвайки към краищата. Щом усетите, че тестото не може да се тегли повече, оставете го настрана да почива и обработете и останалите парчета тесто по същия начин.
	Вземете първото въженце тесто и го разтеглете до дължина 60-70 см., като оставите центъра с дебелина около 2,5 см., а изтъните краищата. Извийте тестеното въженце във формата на буква U, така че краищата да не сочат към вас. Държейки по един край във всяка ръка, кръстосайте краищата на разстояние около 6-7 см. от краищата и след това ги кръстосайте отново. Прегънете краищата отдолу и ги притиснете в долната част на U-то (приблизително на позицията на 4 и 8 часа, ако си представите часовник), така че да се подава около 0,5 см. от всеки край извън буквата U. Поставете готовия прецел върху приготвената тавичка и покрийте с влажна кърпа. Повторете с останалото тесто, като подреждате прецелите на разстояние около 2-2,5 см. и ги покривате с влажна кърпа.
	Оставете прецелите да втасат на стайна температура, докато увеличат обема си наполовина – около 20-30 минути.
	Около 20 минути преди печене, поставете решетката на фурната в горната третина и друга решетка – в долната третина и загрейте фурната на 260°C.
	Пригответе содения разтвор (виж по-долу). С голяма лъжица внимателно потопете прецелите в пепеливата вода или разтворената сода – един по един. Оставяйте ги в разтвора за около 20 секудни, нимателно ги обърнете след 10-тата секунда. Извадете ги от течността, отцедете, и ги върнете отново в тавичката. Оправете формата им, ако е необходимо.
	С остър нож направете дълбок разрез в най-дебелата част на всеки прецел. Ако сте използвали соден разтвор, намажете прецелите с разбито яйце. Покрийте ги с натрошеното сирене.
	Изпечете готовите прецели, докато станат махагонови на цвят – 8-12 минути, като разменяте местата на тавичките няколко пъти. Прехвърлете ги върху решетка да се охладят 10 минути преди поднасянето.
	За содения разтвор: Докато прецелите втасват за първи път, поръсете содата за хляб в алуминиева тавичка или покрита с алуминиево фолио тава. Сложете в загрятата фурна на 250 градуса за 1 час. Содата ще олекне, докато се пече, но ще запази обема си. Оставете да изстине напълно, след това дръжте в херметически затворен съд на стайна температура, докато приготвяте прецелите. Пресейте изпечената сода, преди да я използвате. Вземете голяма тенджера от неръждаема стомана и я напълнете с 2 л. вода. Сипете вътре содата и оставете течността да заври на бавен огън. След като содата се разтвори, намалете котлона още, за да поддържате само леко къкрене. Продължете с потапянето на прецелите в получения разтвор – според рецептата по-горе.
	 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








