Лесни рецепти за вкусна мусака

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Мусака с патладжан и картофи
1247897
Мусака с патладжан и картофи

Мусака с патладжан и картофи

750 гр. кайма (който предпочита по-малко мазна, да вземе само телешка, иначе смес)
3-4 средно големи, лъскаво-лилави и твърди на пипане патладжани
3-4 средно големи картофа
2 домата
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол, черен пипер

За заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 сл брашно
1 щипка сода

Обелват се и се нарязват патладжаните на филийки. Подсушават се с кухненска хартия и се посоляват, да не почернеят. Картофите също се обелват и нарязват на филийки и се оставят в съд с вода.

В достатъчно дълбока тенджера се запържват нарязаният на не много ситно лук и чесън. Добавя се каймата и се задушава при непрекъснато бъркане, за да не загори и да не стане на големи буци. Овкусява се с магданоз, сол и ч. пипер.

В намазана със зехтин тавичка се нарежда един ред картофи. Следва един пласт кайма, пласт патладжани и т.н. Най-отгоре се нареждат нарязаните на филийки домати. Който има проблем с люспите им, може да ги обели предварително.

Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече около час. В последния момент се залива със заливката. А тя е приготвена ето така:

От едно от яйцата се отделя белтъкът, останалите се разбиват с брашното, содата и киселото мляко. Ако е прекалено течно, може да се добави още една лъжица брашънце. Отделеният белтък се разбива на пяна и съвсем леко и внимателно се обърква с останалата заливка. Тази смес се излива върху мусаката и се запича докато добие златист оттенък.

Предимството на тази рецепта е, че патладжаните не се пържат предварително и не попиват толкова много мазнина. 

1
2
3 4 5 6 7 8 9
с мусака
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft