Обелете картофите и ги сложете да се варят. Щом са готови, отцедете водата и ги пасирайте.
![]()
![]()
![]()
В брашното добавете 1 ч.л. сол и сухата мая и разбъркайте добре.
![]()
![]()
![]()
Отделете жълтъците от белтъците, след което добавете жълтъците в купата с брашното.
![]()
![]()
Добавете олиото, пасираните картофи и млякото.
![]()
![]()
![]()
Омесете от продуктите тесто, оформете го на топка, покрийте с чиста кърпа и оставете да втасва на топло място около 45 минути.
![]()
Приготвяне на плънката:
Нарежете шунката на малки кубчета, добавете в купа, в която предварително сте разбили сметаната, и разбъркайте добре.
![]()
![]()
![]()
Оформяне на пирожките:
Сложете малко брашно върху работния плот и премесете тестото.
![]()
![]()
![]()
Разточете кора с дебелина около 8 мм и изрежете правоъгълници с размери 12 × 8 сантиметра.
![]()
![]()
Сложете по малко от плънката върху всеки правоъгълник и навийте на руло.
![]()
![]()
![]()
Залепете добре краищата на тестото, за да не се разпаднат при пърженето.
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете пирожките за 10 минути, докато получат красив златист цвят. От време на време ги разбърквайте с шпатула и обръщайте, за да се изпържат равномерно от всички страни.
![]()
![]()
![]()











