Направете си коледен щолен
Немският коледен сладкиш е от онези изкушения, които със сигурност сте виждали в магазините и ви се е искало да си купите. Така нареченият "щолен" се приготвя лесно и внася истинско коледно настроение - хем е диетичен, хем пък съдържа някои от най-апетитните коледни подправки в себе си.
500 грама брашно 1 пакетче суха мая 7 грама 200 грама масло 1 чаена чаша прясно мляко 50 грама нарязани бадеми 300 грама стафиди 50 грама захаросани портокалови кори 50 грама захаросани лимонови кори 3 цветчета карамфил ¼ чаена лъжица джинджифил ¼ чаена лъжица индийско орехче ¼ чаена лъжица кардамон 2 ванилии 50 мл ром щипка сол 3 супени лъжици мед ½ чаена чаша пудра захар
Необходимо време за приготвяне : 30 минути подготовка 180 минути втасване 60 минути печене
Начин на приготвяне : Затоплeте леко млякото и в него изсипвете маята и меда и бъркайте. След това покрийте съда с кърпа и оставяте на топло за 10-тина минути, за да шупне добре. Брашното пресейте в купа и добавете солта. Сушените плодове залейте с рома, за да поемат от аромата. В съд счукайте зрънцата кардамон и карамфилчетата на прах, след което заедно с другите подправки ги добавяте към брашното. Време е да разтопите маслото на водна баня, като го сложите в съд, който поставите в тенджера с вода на котлона.
След като млякото с маята и меда шупне, направете малко кладенче в средата на брашното и в него излейте млякото и разтопеното масло, след което замесвате тесто. Съставките трябва да се смесят добре и е време да отцедите сушените плодове от алкохола и малко по малко, заедно със ситно нарязаните бадеми ги добавете към тестото, докато се разпределят равномерно в тестото. Поставете тестото в купа и го намажете отгоре с мазнина, за да не хване коричка.
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за минимум два часа. След два часа (минимум) тестото вече ще е втасало и удвоило обема си. Сега е време да преместите тестото още веднъж много старателно. Поставете хартия за печене в тавата и оформете от тестото щолена. Оставете оформения щолен да втаса за още един час, след което изпечете щолена в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като минат 30 минути от покрийте щолена с алуминиево фолио, за да не изгори. Намажете с масло и го поръсете обилно с предвидената пудра захар. Готовият щолен завийте в алуминиево фолио и приберете в наелонова торба, за да се съхрани със седмици.