Не месото, а патладжанът прави мусаката! Опитайте тази с кашкавал и пармезан и ще оближете пръсти:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не месото, а патладжанът прави мусаката! Опитайте тази с кашкавал и пармезан и ще оближете пръсти:
Не месото, а патладжанът прави мусаката! Опитайте тази с кашкавал и пармезан и ще оближете пръсти:
689
Източник: За Жената
Не месото, а патладжанът прави мусаката! Опитайте тази с кашкавал и пармезан и ще оближете пръсти:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Патладжаните, приготвени по този начин, са истинска гастрономическа наслада – лесни за приготвяне, но с богат и хармоничен вкус.

Това ястие е идеално за обяд или вечеря, съчетавайки свежестта на зеленчуците с ароматите на пикантен зехтин и кремообразния вкус на сирене.

Следвайте тази рецепта, за да създадете вкусно и лесно ястие, което ще зарадва всички на масата. Ето какво ви е необходимо за апетитната и супер вкусна Мусака с патладжан и сирене :

Мусака с патладжан и сирене

Продукти:

  • 3 патладжана
  • Сол на вкус
  • Студена вода, ако е необходимо
  • 1 глава лук
  • 50 мл зехтин
  • 1 люта чушка (по желание, може и мека)
  • 900 мл доматено пюре
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г пармезан
  • 200 г кашкавал

Приготвяне:

1.

Нарежете патладжаните на ленти с дебелина от 5 до 7 мм. Посолете ги и ги залейте със студена вода. Оставете ги да престоят 20 минути, покрити с вода, за да се отстрани горчивината.

2. Нарежете ситно лука, посолете го и го запържете на слаб огън в малко зехтин, докато омекне.

Добавете ситно нарязан чили пипер (по желание, изберете по-мек, ако не харесвате люто).

Разбъркайте за кратко, след което добавете доматеното пюре и подправете със сушен риган. Оставете да къкри на среден огън за 20 минути, докато сосът се сгъсти.

3. Отцедете резените патладжан и ги подсушете с кухненска хартия. В малка купа смесете 50 мл зехтин с настъргани скилидки чесън и малко сушен риган.

Подредете резените патладжан върху тава за печене, покрита с хартия за печене, и намажете двете страни с подправеното олио. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 15-20 минути.

4. Изсипете половината от доматения сос в огнеупорна тава. Подредете пласт от печените патладжани, след това тънки резени сирене и поръсете с настърган пармезан.

патладжан върху домати

Снимка: YouTube

патладжан с домати

Снимка: YouTube

Повторете процедурата с друг слой патладжани, доматен сос, сирене и пармезан.

редене мусака с патладжан

Снимка: YouTube

патладжан с пармезан

Снимка: YouTube

5. Печете ястието в предварително загрята фурна на 180 °C за около 30-40 минути, докато сиренето стане златистокафяво.

изпечена патладжан мусака

Снимка: YouTube

6. Сервирайте топло, по желание с прясна салата или парче хляб.

парче мусака с патладжан

Снимка: YouTube

Тази рецепта е проста, но дава впечатляващ резултат, който ще задоволи и най-взискателния вкус. Приятно хапване!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft