Не подозирате дори колко е лесно: Домашно Тирамису като от италианска сладкарница

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Не подозирате дори колко е лесно: Домашно Тирамису като от италианска сладкарница
Не подозирате дори колко е лесно: Домашно Тирамису като от италианска сладкарница
admin
Добавена от: admin
433403
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

около 200 гр. бишкоти (Савоярди)
За напояване на бишкотите:
2 супени лъжици разтворимо кафе
8 супени лъжици вода
350 мл прясно мляко
малко ром (Амарето или бадемов ликьор)
Крем:
4 яйца
12 (16) супени лъжици захар
500 гр. маскарпоне
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За поръсване:
малко какао или шоколад на прах

Едва ли има някой, който да не е останал възхитен от този топящ се в устата италиански десерт. Сега ще ви разкрием тайната на приготвянето му - всъщност е лесно и приятно:

За това тирамису най-добре е да използвате форма или тавичка с размери 18х28 см - събира точно бишкотите. 
Първо пригответе течността за напояване на бишкотите: сложете водата да заври, излейте я върху разтворимото кафе и разбъркайте, за да се разтопят всички зрънца. Добавете млякото и рома (ликьора). Оставете настрана. 
Крем:
Отделете жълтъците и белтъците. Разбийте белтъците в сняг, добавете 6 (или 8, ако обичате по-сладичко) супени лъжици захар и доразбийте на твърд сняг, т.е. докато се разтопи захарта. 
Жълтъците разбийте също с 6 (8) супени лъжици захар до побеляване. Сега добавете в тях Маскарпонето и продължете да разбивате, докато се смесят. След това прибавете и снега от белтъците. С миксер на най-ниската скорост или с шпатула много внимателно объркайте трите съставки, така че да получите хубав гъста крем. 
Във формата, в която ще приготвяте тирамисуто, поставете на дъното малко от крема и намажете цялото дъно. Напоете всяка бишкота леко в кафето, като само я топнете, и ги подредете плътно на дъното. След това намажете със слой от крема и отново покрийте със слой бишкоти. Намажете ги с останалия крем и най-отгоре поръсете с какао или шоколад на прах. 
Най-добре е сладкишът да престои в хладилник за 24 часа, за да може лесно да се разреже и да се получат хубави парчета. Ако пък бързате, тогава в крема може да добавите 1 желатин, приготвен според указанията на опаковката, и щом го разтопите на водна баня да го объркате внимателно с миксера. Оставете Тирамисуто да престои само няколко часа и е готово за сервиране. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft