Никога няма да видите невролог да яде тази храна: Тя е много опасна за здравето на мозъка

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Никога няма да видите невролог да яде тази храна: Тя е много опасна за здравето на мозъка
1023
Снимков материал: pixabay.com
Никога няма да видите невролог да яде тази храна: Тя е много опасна за здравето на мозъка

Мозъкът е един от най-важните органи в нашето тяло, а храненето играе ключова роля за неговото здраве и функция.

Въпреки че често мислим за храната като за гориво за тялото, важно е да знаем, че определени храни могат значително да подобрят концентрацията, паметта и общите умствени способности. Тези храни включват мазни риби, листни зеленчуци, ядки, горски плодове, домати и кафе.

Тези хранителни източници осигуряват витамини, минерали, антиоксиданти и здравословни мазнини, необходими за оптимална мозъчна функция и когнитивно здраве.

Но има и някои храни, които трябва да избягвате, защото те могат да причинят доста страшни неврологични увреждания или дори смърт. Във вирусно видео в TikTok, неврологът Байбинг Чен разкри три храни, които се опитва да избягва, защото могат да съдържат токсини и неприятни бактерии, пише New York Post.

Някои видове морски риби

„Обичам да ям  риба , но се опитвам да избягвам големи морски риби от кораловите рифове, като баракуда, групер и гофер, заради невротоксин, наречен цигуатоксин“, обясни д-р Чен. Токсинът идва от кораловите рифови водорасли и се натрупва с течение на времето в хищните риби. Той лично е виждал случаи на отравяне с цигуатоксин, които освен че са лесни за погрешно диагностициране, са придружени от истински спектър от необичайни симптоми.

„Неврологичните симптоми могат да включват усещане за студ, което се превръща в парене, изтръпване, замаяност и повтарящи се кошмари“, каза той, добавяйки, че някои хора дори развиват хронични нервни проблеми.

Той предупреди, че дори готвенето на тези тропически животни няма да ви спаси. „Цигуатоксинът е устойчив на топлина, така че без значение колко добре готвите рибата, токсинът няма да бъде унищожен“, каза той.

Чен обясни, че не е нужно да избягвате напълно рибата, но може да искате да избягвате големи хищници, особено черния им дроб или хайвера, и да следите за информация за болести във вашия район.

Повредени консерви

Ако някога сте взели консерва и сте я поставили обратно, защото е изглеждала сякаш току-що е била след уличен бой, инстинктите ви са били верни. „Ако консервата е издута, напукана или силно вдлъбната, това е червен флаг за ботулиново замърсяване. Тази бактерия произвежда ботулинов токсин, който е един от най-мощните невротоксини, които познаваме“, предупреди Чен.

Дори малко количество може да блокира способността на мозъка ви да командва мускулите ви да се движат.

„Резултатът е отпусната парализа, замъглено зрение, спиране на дишането, а без антитоксин може да бъде фатално“, обясни той. Той добави, че най-страшното е, че ботулиновият токсин е без мирис и вкус, така че не може да се разбере по вид или мирис.

„Загряването на храната може да не е достатъчно, за да я неутрализира напълно. Ако се съмнявате, изхвърлете консервата“, посъветва неврологът.

Недопечено свинско месо

Консумацията на недопечено свинско месо, особено от нерегулирани източници, които може да не са обект на същите хигиенни стандарти и контрол като произведеното в търговската мрежа свинско месо, ви излага на риск от всякакви паразитни инфекции. Най-лошата от тях е невроцистицеркоза, паразитна инфекция, причинена от поглъщане на яйца на тения, които могат да се задържат в мозъка.

„Малко известен факт е, че всъщност това е една от водещите причини за придобита епилепсия в света. Тя не се среща само в развиващите се страни, но може да се появи и в развитите страни в райони с лоши санитарни условия“, заключи той.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft