Новогодишна елха от тесто

вход през zajenata.bg
Новогодишна елха от тесто
admin
Добавена от: admin
13232
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
250 мл топла вода
100 мл олио
1/2 кубче мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
500 - 550 гр. брашно
Плънка:
300 гр. замразен спанак
1 парче (100 гр) праз
5 - 6 супени лъжици олио
1 чашка вода
сол на вкус
За декорация:
червена пиперка, маслини, домати, ленено семе, сусам, маково семе
малко маргарин

Първо пригответе плънката: 
Нарежете праза ситно и заедно със спанака (предварително размразен) го поставете да се пържи в тиган с олио. Добавете водата и сол на вкус и оставете да се задушават, докато течността се изпари. Дръпнете сместа настрана и я оставете да изстине. 
Омесете тестото: 
В съда, където ще месите, поставете маята, водата и захарта и смесете, докато се разтвори маята. Добавете и олиото и солта. Брашното добавяйте постепенно и омесете средно меко тесто. Покрийте и го оставете да почине 20 мин. 
От тестото се оставя едно малко топче за долната част (стойката) и за върха (звездата) на елхата. 
Останалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дължина около 30 см, нанесете плънката и я изравнете. Завийте на руло и краищата залепете с натискане на пръстите, за да не се отварят при печенето. 
В голяма тава поставете хартия за печене и в средата в долния край поставете част от отделеното тесто за стойката на елхата. Нарежете
рулото на парчета с около 2 см дебелина (трябва да се получат 15 парчета) и ги подредете в тавата. На първия ред поставете 5, на втория - 4, после - 3 - 2 - 1 рула. При рязането рулцата ще изгубят формата си, но при поставяне в тавата леко ги дооформете. 
От малка част от тестото направете топка или звезда и я поставете на върха на елхата. Долната част намажете с малко топла вода и япоръсете с ленено семе и отгоре със сусам. 
Украсете елхата с червени чушки и домати, маслини, нарязани на кубчета, или според фантазията си. Отгоре поставете малки парченца маргарин. 
Когато елхата е готова, включете фурната да се загрее до 190 градуса. Сложете я да се пече около 30 мин. След това покрийте с фолио и кърпа, и оставете малко да поизстине. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft