Опитайте Бялата лютеница: Домакините полудяха по тази рецепта, вкусът е невероятен, а се приготвя за час

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Опитайте Бялата лютеница: Домакините полудяха по тази рецепта, вкусът е невероятен, а се приготвя за час
Опитайте Бялата лютеница: Домакините полудяха по тази рецепта, вкусът е невероятен, а се приготвя...
6715
Източник: За Жената
Опитайте Бялата лютеница: Домакините полудяха по тази рецепта, вкусът е невероятен, а се приготвя за час
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лютеницата е един от любимите деликатеси на почти всяка трапеза. Никое празненство, особено през зимата, не минава без нея.

Със своя поразителен червен цвят и отличителен вкус, тя най-често се използва като салата с различни видове ястия от печено до яхнии, или просто се намазва върху парче хляб.

Основната съставка на лютеницата са червените чушки, които й придават характерния цвят и аромат. Лютеницата традиционно се прави в края на лятото или началото на есента, по време на сезона на чушките, и се използва целогодишно. 

Освен добре познатата червена лютеница, все по-популярна става и Бялата лютеница . Да, чухте правилно, има и бяла лютеница . Домакините полудяха по рецептата за приготвяне на този деликатес, който има невероятен вкус. Прочетете рецептата по-долу:

Бяла лютеница

Продукти:

  • 4 кг жълти месести чушки
  • 5 кг патладжан
  • 1 л олио
  • 150 мл оцет
  • 150 г горчица
  • 2 супени лъжици захар
  • 100 г сол

Приготвяне:

Измийте добре патладжана и чушките, подсушете ги и ги изпечете. Оставете печените чушки и патладжани в покрита купа да се охладят, за да се почистят по-лесно. Обелете чушките и почистете семките, след което ги сложете в гевгир, за да се отцедят добре. Обелете патладжана. Смелете отцедените чушки и патладжана в месомелачка.

Сложете олиото в голяма тенджера, загрейте го, след което добавете смляната маса.

чушки и патладжани

Снимка: Pinterest

Пържете на среден огън, като бъркате непрекъснато, за около час. В края на пърженето добавете захар, оцет, горчица и сол на вкус.

Лютеницата е готова, когато на дъното на тенджерата остане следа, което е знак, че се е сгъстила добре.

бяла лютеница в буркани

Снимка: Pinterest

Изсипете горещата смес в горещи стерилизирани буркани, затворете с метални капаци и увийте в одеяло, където трябва да престои 24 часа, за да се охлади.

буркани бяла лютеница

Снимка: Pinterest

бяла лютеница рецепта

Снимка: Pinterest

Съхранявайте бялата лютеница на тъмно и хладно място.

рецепта бяла лютеница

Снимка: Pinterest

бяла лютеница лъжица

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft