Основна рецепта за подхранващи кремове и лосиони
За производството на тези козметични продукти се използват три основни съставки: мазна, водна и свързващ емулгатор. Тази „система" е характерна и за почистващото мляко. В началото вероятно ще ви е трудно да постигнете добра консистенция. Но с малко повече упражнения ще започнете да произвеждате добри продукти, които няма да се различават от готовите. Ако някой опит се провали, загрейте отново сместа и добавете още масло или емулгатор. Имайте търпение. Ако първите ви кремове стават „на зърна", помислете си какви ценни вещества се съдържат в тях и че те не губят нищо от действието си. Не се плашете от външния им вид, а се наслаждавайте на саморъчно приготвените естествени продукти, които нанасяте върху кожата си.
Основна рецепта - 15гр. какаово масло, 10гр. пчелен восък или крем ламе, 100мл. масло от жожоба(хинап), 40мл. дестилирана вода
Вместо дестилирана вода можете да използвате Aqua conservans. Предимството й спрямо обикновената вода е, че прави продукта траен. Това е добра възможност за консервиране. Въпреки това в рецептите сме дали варианти с чиста вода, защото пресните продукти са за предпочитане.
Какаовото масло, восъкът(крем ламе) и маслото се загряват до около 60 градуса. При тази температура всички съставки се разбъркват добре, за да се разтворят. След това се прибавя затоплената вода – лъжичка по лъжичка! Разбърквайте непрекъснато и прибавяйте следващата лъжичка вода едва когато предишната се е разтворила напълно. Щом постигнете желаната гъстота, спрете водата. Количеството, дадено в рецептата, е само ориентировъчно. Само вие знаете какво предпочитате - гъст крем или рядък лосион.
Продължете да бъркате крема, докато се охлади. Обикновено този процес трае десетина минути и зависи от количеството, което приготвяте. Не преставайте да бъркате. Ще приберете готовия продукт в хладилника едва когато е напълно изстинал. Докато кремът е хладък можете да прибавите допълнителни съставки, подходящи за вашия тип кожа.