Мушмулата е плод с хилядолетна традиция, спомената дори в пиесата на Шекспир „Ромео и Жулиета“.
Въпреки че днес е по-рядко срещан в ежедневието поради доминирането на синтетичните лекарства, този плод остава ценен съюзник в храненето и алтернативната медицина.
По-долу ще представим неговите лечебни свойства, методи на отглеждане и няколко практични рецепти.

Снимка: iStock
Отглеждане, засаждане и разпространение
Мушмулата (Mespilus germanica) се култивира в цяла Европа от над 3000 години. В нашия регион може да се отглежда като декоративно дърво, което дава кафяви плодове, подобни на шипки.
Предпочита редовно наторявана и поливана почва, топъл въздух и умерена слънчева светлина.

Снимка: iStock
Дървото достига височина от 2 до 7 метра, но с редовна резитба се поддържа във формата на храст. Засаждането се извършва от ноември до март, с разстояние 5–6 метра между разсада.
За опора на младите стъбла се използва кол. Тори се с хумус или компост през март, а редовното поливане е от решаващо значение през първите четири години. След този период развитата коренова система осигурява достатъчно влага.
Беритбата се извършва в края на октомври или началото на ноември, преди първите слани, при сухо време. Плодовете се консумират пресни, приготвят се като сладко или се преработват в ликьор.

Снимка: iStock
Лечебни свойства и ползи за здравето
Въпреки че не е толкова богата на хранителни вещества, колкото някои други плодове, мушмулата съдържа достатъчна концентрация на витамини A, C, B1 и B2, протеини, танини, пектин, органични киселини и минерали – особено калий, калций, магнезий и желязо. Тези съставки укрепват имунитета и осигуряват жизненост.
В древен Рим е бил използван за успокояване на стомаха. Днес се използва като естествен диуретик и слабително средство, за регулиране на храносмилането, детоксикация на черния дроб и бъбреците, намаляване на холестерола и подобряване на хидратацията. Поради ниската си калорийна стойност и ниското съдържание на въглехидрати, е подходящ за диети и диабетици.

Снимка: iStock
Чай от мушмула за мъже
Чаят се пие два пъти дневно за намаляване на световъртежа, инфекции на устата и гърлото и за подобряване на потентността. Изплакването на устата с чая предотвратява кървенето на венците и осигурява свеж дъх.

Снимка: iStock
Приготвяне на лечебен чай
Залейте няколко ситно нарязани пресни мушмули с 200 мл вряща вода, покрийте и оставете да престои един час. Прецедете и пийте 2-3 пъти на ден.
Най-добрите рецепти с мушмула
Сладко от мушмула
Съставки:
- 1 кг мушмули
- 1 кг мед
- 0,7 л вода
Начин на приготвяне:
Почистените мушмули се слагат във вряща вода с мед и се варят 50–60 минути, като се бъркат непрекъснато. Горещото сладко се изсипва в буркани и се съхранява на хладно място.

Снимка: iStock
Ликьор от мушмула
Съставки:
- 250 г мушмули
- 200 мл вода
- 130 г кафява захар
- 500 мл 40% ракия
Начин на приготвяне:
Измитите мушмули без дръжките се поставят в бутилка с широко гърло.

Снимка: iStock
Сварете вода и захар до получаване на сироп, оставете да се охлади и след това добавете в бутилката заедно с ракията.
Разклащайте го всеки ден, оставете го за две седмици на стайна температура, след което го прецедете и го прехвърлете в чиста бутилка.

Снимка: iStock

Снимка: iStock
Чрез редовната консумация на мушмула, прясна или преработена, вие обогатявате тялото си с естествени лечебни вещества и запазвате дълголетието на здравето си.

Снимка: iStock














