Ягодите се нуждаят от правилно подхранване по време на цъфтежа и не са ви необходими торове, закупени от магазините за градинарство, за да им го осигурите.
Снимка: pixabay
Имаме чудесен съвет за вас за естествено подхранване на ягодите от нашия читател, г-н Яни К.
Той реши да сподели този ценен съвет с други градинари.
Снимка: pixabay
Преди да започнете торенето, е добре да разрохкате почвата около ягодите.
И полейте добре лехата.
Снимка: pixabay
Нуждаем се от:
1. Тор от коприва
Напълнете плътно с нарязана коприва по-голяма кофа или бъчва.
Снимка: pixabay
2. Тор с мая
Смесете 100 г прясна мая със 100 г захар. Налейте 3 литра вода.
Снимка: pixabay
Оставете да ферментира 10 дни, но ако искате да ускорите процеса, добавете топла вода (около 35°C).
Поставете кофата с хранителни вещества в оранжерията.
Торът трябва да е прозрачен преди употреба.
Снимка: pixabay
3. Тор със стар хляб
Напълнете 1/3 от кофа (5 литра) със сух хляб, добавете вода със стайна температура.
Снимка: pixabay
Оставете сместа да престои 3 дни.
Процедура:
Добавете по 1 литър от всеки тор в голяма кофа.
Снимка: pixabay
Така ще получите общо 3 литра тор.
След това разредете разтвора с вода в съотношение 1:8, т.е. добавете около 24 литра вода.
Изсипете около 1 литър от този тор под всеки ягодов храст .
Снимка: pixabay
Повторете торенето, когато ягодите започнат да узряват, но използвайте само зелено торене (торене само с растения) през този период.