Прилича на мандарина, но не се заблуждавайте: това е най-добрият плод за диабетици. Освен това понижава холестерола!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Прилича на мандарина, но не се заблуждавайте: това е най-добрият плод за диабетици. Освен това понижава холестерола!
1752
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Прилича на мандарина, но не се заблуждавайте: това е най-добрият плод за диабетици. Освен това понижава холестерола!

Важно е да обърнете внимание на избора на плодове, когато имате диабет, тъй като някои видове съдържат много въглехидрати, което може да причини внезапно повишаване на нивата на кръвната захар.

Плодовете с висок гликемичен индекс (ГИ) могат да бъдат рискови за диабетици , докато други видове са по-безопасни и препоръчителни.

Един от идеалните плодове за диабетици е  клементината - плод, подобен на мандарина, но с много по-добри свойства.

Днес ще научите повече информация за този плод, която може да ви бъде полезна. 

кръвна захар

Снимка: pixabay

Цитрусовите плодове и техните ползи

Според Американската диабетна асоциация, цитрусовите плодове са подходящи за хора с диабет, защото имат нисък гликемичен индекс и не предизвикват рязко повишаване на кръвната захар след консумация.

портокали

Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Такива плодове включват портокали, мандарини, лимони, грейпфрути, лайми и помело.

Те се считат за най-безопасния плод за диабетици.

Клементина – скрито съкровище за диабетици

клементина

Снимка: pixabay

Клементина е вид цитрусов плод, създаден чрез кръстосване на мандарина и портокал.

Има сладък, сочен вкус и е популярен заради ниското си съдържание на семена.

Благодарение на високото си съдържание на витамин С, той е чудесен стимулатор на имунната система.

разрез клементина

Снимка: pixabay

Клементините са богати и на фибри, които насърчават здравословното храносмилане.

Благодарение на меката си коричка, те се белят лесно, което ги прави идеална закуска както за деца, така и за възрастни.

В допълнение към горепосочените ползи, той е идеален плод за диабетици.

Той е с ниско съдържание на въглехидрати и не предизвиква скокове в нивата на кръвната захар.

Изследвания от Азия дори показват, че клементините помагат за намаляване на лошия холестерол и благодарение на съдържанието на фибри, насърчават загубата на тегло и подобряват метаболизма.

Благодарение на вкуса и аромата си, той се е превърнал в популярен плод за напитки, конфитюри и сокове.

обелена клементина

Снимка: pixabay

Плодове, които диабетиците трябва да избягват

Не всички плодове са подходящи за диабетици.

  • Плодове с висок гликемичен индекс, като ананас, диня, черно грозде, манго, пъпеши и банани, не се препоръчват, защото причиняват рязко повишаване на нивата на захарта.
  • Диабетиците също трябва да избягват сушени плодове като фурми, сини сливи и кайсии, които са с високо съдържание на въглехидрати и могат бързо да повишат нивата на кръвната захар.

сушени плодове

Снимка: iStock

Когато избирате плодове, е важно да помислите за гликемичния индекс и да изберете видове, които помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Клементините са чудесен избор, който не само поддържа здравето, но и внася свеж вкус в ежедневната ви диета.

Клементинова торта за диабетици: свежа, лека, без брашно и без добавена захар

торта клементини

Снимка: pixabay

Тази нежна клементинова торта, без добавена захар и бяло брашно, е идеална за тези, които искат да се отдадат на сладко лакомство без никакви угризения. Клементините ѝ придават естествена сладост, мекота и прекрасен цитрусов аромат, докато бадемовото брашно и киселото мляко осигуряват пухкава текстура.

Идеалният десерт за диабетици, хора на диета за отслабване или всеки, който харесва леко и здравословно печене.

Съставки (за форма с диаметър 20 см)

За тестото:

  • 3 по-големи клементини (около 250 г)
  • 3 яйца
  • 100 г смлени бадеми (или бадемово брашно)
  • 100 г ситно смлени овесени ядки
  • 1 ч.л. бакпулвер без фосфати
  • 100 г обикновено кисело мляко (за предпочитане 2% масленост)
  • 2 супени лъжици зехтин или кокосово масло
  • 2 супени лъжици брезова захар (ксилитол) или еритритол
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • Щипка сол

За декорация (по избор):

  • Резенчета клементина
  • Шепа нарязани бадеми или орехи
  • Прахообразен еритритол за поръсване

Процедура:

1. Приготвяне на клементините:

Измийте добре клементините и ги сварете в тенджера с вода (цели, с кората) за около 30 минути, докато омекнат.

След това ги оставете да се охладят, нарежете ги на парчета и отстранете всички семки.

Пасирайте ги заедно с кората на гладко пюре.

2. Приготвяне на тесто:

В купа разбийте яйцата с брезовата захар, добавете киселото мляко, олиото и екстракта от ванилия.

Разбъркайте пасираното пюре от клементини.

Накрая добавете смлените бадеми, овесените ядки, бакпулвера и щипка сол.

Разбъркайте всичко, докато се образува меко, по-гъсто тесто.

3. Печене:

Постелете тава за печене с хартия за печене или леко я намажете с олио.

Изсипете тестото във формата и заравнете повърхността.

Печете в предварително загрята фурна на 175°C (горно и долно нагряване) за около 35-40 минути, докато шишчето излезе сухо.

След изпичане, оставете да се охлади напълно.

4. Администрация:

Можете да сервирате тортата самостоятелно, с резен прясна клементина или лъжица обикновено кисело мляко.

За по-празнични поводи, поръсете с еритритол на прах и гарнирайте с нарязани бадеми.

Добро здраве!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft