Какво не знаем за коварния подсладител Аспартам

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция
31840

Производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция

От другата страна на барикадата стоят производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция и финансираните от тях изследвания на различни институти, които не отчитат вреда от толкова минимални количества аспртам, влаган в продуктите. В отговор противниците отвърщат, че аспартамът не бива дори да се нарича хранителна добавка и да се употребява изобщо от хора. Той не е естествено продукт, не подобрява диетата на човек и не е безопасен на никой.

Яростните врагове на подсладителя аспартам са категорични, че той неправилно е удобрен от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), клон на Канада за защита на здравето, Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни организации. Доказано е, че аспартамът в течности се превръща във формалдехит при размразяване и е пагубен именно за диабетици.


Самото натравяне с аспартам и вредата от него се проявява постепенно, като вторичните продукти на аспартама се наслагват във тлъстините на тялото. Не са малко и клиничните случай на различни неразположения и заболявания, причинени от аспартам. Всъщност аспартамът причинява имитиране на определена болест, затова и лекарите доста често не могат да поставят правилна диагноза. Смята се, че консумацията на аспартам и вредата, която той нанася на тялото е необратима.

Аспартамът, който е около 200 пъти по-сладък от захарта, е открит случайно през 1965 г. от Джим Шлатер, работещ във фармацевтичната Компания "Сърл", който се опитвал да открие нови методи за лечение на стомашни язви и по-специално конкретно лекарство срещу язва. Неволно, докато прави опитите си, той излива извън епруветките вещество и установява неговия сладък вкус. Този синтетичен подсладител е направен от две аминокиселини: фенилаланин и аспарагинова киселина.

През 1980 г. Public Board of Inquiry единодушно гласува да спре употребата на аспартам.

С идването обаче на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс дава зелена светлина на употребата на подсладителя. В следващите години следва сложна мрежа от политически и лобистки манипулации, в резултат на което аспартамът се превръща в любимец на хранително-вкусовата промишленост и завладява световния пазар.

1
2 3 4 5
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft