 
                
            Разтворете маята и захарта в половината от леко загрятото прясно мляко. Щом маята се разтвори, добавете няколко лъжици брашно, за да се получи кашичка. Оставете закваската да шупне, след което я смесете с останалото прясно мляко, оцета, олиото, солта и брашното. Месете с миксер (с приставките за тесто) около 10-15 минути (може и на ръка, но е по-трудоемко). Тайната на пухкавия тутманик е месенето с миксер, защото така тестото става много еластично и в него влиза достатъчно въздух.

Оставете готовото тесто да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, го премесете отново с миксера и го разделете на 4 топки. От всяка оформете дълъг фитил и всеки фитил разделете на 8 парчета. 

По този начин се получават общо 32 топчета. Подредете ги в намазнена тава и оставете тестото отново да втаса. През това време пригответе плънката: натрошете сиренето и го смесете с яйцето. Загрейте заедно олиото и маслото.

Намажете с мазнина стените и дъното на тавата за печене (може да сложите на дъното и хартия за печене или алуминиево фолио). Потопете всяко топче тесто в топлата мазнина и го оформете на кръгче върху дланта си. В единия край на кръгчето поставете малко от плънката и завийте на руло. Всяко рулце подредете тавата.

От посочените продукти пригответе заливката, като добавите в нея останалите олио и масло (ако са останали). С тази смес залейте тутманика. По желание го поръсете със сусам.

Печете при 190 градуса около 50 минути.
 
Автор: lakomnik.bg


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








