Само с няколко съставки можете да приготвите изключително ястие, което ще зарадва както възрастни, така и деца. Тази рецепта гарантира, че тестото ще остане тънко и хрупкаво, а пълнежът от кашкавал и шунка прави всяка баничка перфектно вкусна.
Пълнени гръцки банички
Продукти:
За тестото:
- 350 мл кисело мляко,
- 300 г брашно,
- 20 г масло,
- 2 супени лъжици зехтин,
- 1 малка равна лъжичка сол,
- 1 бакпулвер
- За пълнежа:
- няколко листа кашкавал или топено сирене (по желание),
- няколко листа шунка.
Приготвяне:
Приготвяне на тестото:
В голяма купа смесете гръцкото кисело мляко, солта, бакпулвера и зехтина.

Снимка: YouTube
Разбъркайте добре съставките.

Снимка: YouTube
Постепенно добавете брашно и омесете гладко тесто. Ако е необходимо, добавете малко брашно, ако тестото е твърде лепкаво.
Оформяне: Разточете тестото на кора с дебелина около 0,5 см. Разрежете го на две части - едната част ще бъде долният слой, другата - горният слой.
Пълнеж: Разпределете сирене и шунка върху долната част на тестото по желание.

Снимка: YouTube
Покрийте с друго парче тесто и леко притиснете краищата един към друг.

Снимка: YouTube
Нарежете баничките на квадрати или правоъгълници с желания размер.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 15–20 минути, докато станат златисти и хрупкави. Може да ги приготвите и на тиган.

Снимка: YouTube
Сервирайте топло, директно от фурната, с любимия си сос или пресни зеленчуци.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!














