Ако сте почитатели на мусаката, но ситненето на картофите ви е досадно, то днес ще ви предложим една не само по-лесна, но и по-сочна версия на популярната балканска гозба. В нея вместо цели картофи ще използваме картофено пюре (може и полуфабрикат, ако съвсем сте решили да си спестите всякакви усилия).
Снимка: Pinterest
Пюре-мусака
Продукти:
- 1,5 кг картофи
- ½ кг кайма смес
- 2 яйца
- 3 глави лук
- сол, черен пипер, смесени подправки
- индийско орехче
- 1 опаковка заквасена сметана
Приготвяне:
1. Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио, добавете каймата и подправките.
2. Когато картофите са готови, намачкайте ги, добавете малко мляко и масло и разбъркайте добре.
3. В термоустойчив съд поставете слой пюре, слой кайма и след това още един слой пюре.
4. Надупчете мусаката с вилица, залейте я със заквасена сметана, разбита с две яйца, и я сложете в предварително загрята фурна да се пече 20 минути на 200 градуса.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!